U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
We zijn weer op afspraak en onder voorwaarden op woensdagochtend
van 10 tot 12 uur in het heemhuis. Maak hier je afspraak..

Bestand:12.588.jpg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

12.588.jpg(700 × 499 pixels, bestandsgrootte: 99 kB, MIME-type: image/jpeg)

Foto 12.588 - Op maandag 21 april 1930, tweede Paasdag, werd in de gevel van de hervormde pastorie te Deurne, het geboortehuis van Aaltje Noordewier-Reddingius, een gedenksteen onthuld die heden nog immer aan het huidige adres Helmondseweg 20 te vinden is.

Het onthullen van de gedenksteen was een voorstel van burgemeester Van Lanschot van Den Bosch en die heeft, samen met zijn vriend burgemeester Van Beek van de gemeente Deurne, dit georganiseerd. Op de foto, op het moment dat een dame rechts achter het hekwerk en met een papier in de handen haar toespraak hield, zijn te herkennen:

  • In de deuropening, met een boeket bloemen, de zangeres Aaltje Noordewier-Reddingius met rechts naast haar burgemeester Van Lanschot. Aan de andere zijde van burgemeester Van Lanschot staat de broer van Aaltje, de eveneens in Deurne geboren dichter Johannes Reddingius.
  • De mannen met hoed op de voorgrond zijn leden van het Bossche Mannenkoor.

Behalve concerten voor het geboortehuis door koren uit Den Bosch en een concert door de Koninklijke Harmonie Deurne in de kiosk op de Markt werd met de gedenksteen een loden koker ingemetseld waarin een oorkonde waarop onder meer de jaartallen 1868-1928, het wapen van de gemeente Deurne en een afbeelding van de pastorie.

Op de steen zelf kwam te staan:

Hier werd 1 September 1868 geboren Aaltje Noordewier-Reddingius.

Voorafgaande aan al die plechtigheden trok een stoet bestaande uit de deelnemers met voorop de marechaussee en daarachter de harmonie van de Markt, via de Stationsstraat en de Heuvelstraat naar de Helmondseweg.

Bestandsgeschiedenis

Klik op een datum/tijd om het bestand te zien zoals het destijds was.

Datum/tijdMiniatuurAfmetingenGebruikerOpmerking
huidige versie25 jul 2013 14:39Miniatuurafbeelding voor de versie van 25 jul 2013 om 14:39700 × 499 (99 kB)Hansvanhoek (overleg | bijdragen)Foto 12.588 - Categorie:Collectie RHCe

Dit bestand wordt op de volgende 2 pagina's gebruikt: