Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Beekdalovergang Astense Aa - Liessel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Beekdalovergang Astense Aa - Liessel
5.1.2 Beekdalovergang Astense Aa - Liessel.jpg
Landschapskwaliteit
typering Overgang van het beekdal Astense Aa naar het kerkdorp Liessel
fietsroutenetwerk In de nabijheid van de route tussen knooppunt 43 en knooppunt 30
5.1.3 Beekdalovergang Astense Aa - Liessel.jpg

Overgang van het beekdal Astense Aa naar het kerkdorp Liessel ligt direct ten zuiden van het centrum van Liessel, waar de Zandstraat de bebouwde komgrens passeert.

Inleiding[bewerken]

Mooie overgang van een laaggelegen oorspronkelijk gesloten beekdal (Beemd) naar het kerkdorp Liessel op de hoger gelegen dekzandrug. De onderdelen van het overgangsgebied zijn in eigendom van verschillende partijen.

Achtergronden[bewerken]

Liessel is een typisch voorbeeld van een esdorp. Een esdorp ligt meestal op de overgang van hoog naar laag, tussen de lager gelegen hooi- en weilanden in het beekdal, en de hoger gelegen heide. Op deze locatie is de overgang van het beekdal met haar weilanden naar het hoger gelegen dorp Liessel goed zichtbaar, alhoewel veel van de oorspronkelijke beplantingen verdwenen zijn.

Vroeger waren er veel kavelbeplantingen haaks op de beek te vinden, om het vee binnen de percelen te kunnen houden maar ook om hout te kunnen 'verbouwen'. Het vee liep namelijk vaak op de hei, en minder vaak in de hooilanden. In de loop van de tijd zijn deze beplantingen verdwenen en vervangen door prikkeldraad. Hierdoor worden veel beekdalen nu als zeer open ervaren. Van nature had de beek, de Astense Aa, een kronkelend verloop. Maar tussen 1960 en 1970 is de beek over vrijwel de gehele lengte gekanaliseerd om het water af te kunnen voeren. Gelukkig wordt er anno 2011 weer energie gestoken in het herstellen van het kronkelend verloop van deze beek.

Geografisch[bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...

Bron[bewerken]

D.H.M. Renders-de Wit, basisdocument “Kenmerkende Deurnese Landschapskwaliteiten”, oktober 2011