Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u ons hier mailen
Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand kunt u ons van 10 tot 12 uur bezoeken in het heemhuis.

BVG Peelland

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo BVG Peelland

In 1994 stond het latere BVG Peelland (Belangen Vereniging Gehandicapten) nog bekend als BMU (Bemiddeling Mindervalide Uitkeringsgerechtigden) en had toen ongeveer 350 leden.


In 1994 kwamen enkele BMU-bestuursleden als Sociaal Bureau in conflict met een eigen activiteitenafdeling (de biljarters). Beide partijen kwamen er onderling niet uit. Door tussenkomst van de rechter werd beslist dat de biljarters het gebouw “Het Trefpunt” aan de Heuvelstraat mochten blijven gebruiken. Het BMU-bestuur kreeg de administratie van de 350 leden toebedeeld.

Uiteindelijk besloten Jan Martens en Piet Hack de kar te gaan trekken en zich als "Gon- Peelland" aan te sluiten bij Gon (Gehandicapten Organisatie Nederland). Op 1 december 1997 was de oprichtingsvergadering van “GON Peelland” i.o. (in oprichting) in “De Vierspan“ aan de Harmoniestraat te Deurne. Piet Hack werd de voorzitter, Jan Martens de penningmeester en Ruud van de Ven beheerde het Sociaal Bureau.

In juni 1999 fuseerden GON, de AVO (Arbeid voor Onvolwaardigheden), en de ANIB (Algemene Nederlandse InvalidenBond) tot Ango (Algemene Gehandicaptenorganisatie Nederland). GON Peelland werd toen Ango Peelland.

In de loop van de daarop volgende jaren verslechterde de situatie tussen het hoofdbestuur van Ango en verschillende Brabantse afdelingen. De druppel die de emmer deed overlopen was het feit dat het hoofdkantoor de totale zeggenschap opeiste en bij alle afdelingen de statuten daarvoor wilde laten veranderen. Tijdens de bewuste vergadering die daarover ging liepen negen Brabantse afdelingen boos weg.

In een extra ledenvergadering werd besloten om per 1 januari 2006 het lidmaatschap als ANGO Peelland op te zeggen. Er werd een lijst met namen van leden ANGO Peelland toegevoegd die tevens collectief hun lidmaatschap van Ango opzegden. De verantwoordelijke bestuursleden waren destijds: Piet Hack, Jan Martens, Marlies van der Heijden, Piet Kusters en Marian Bronstein.

Op 31 mei 2006 werd officieel de nieuwe naam BVG Peelland via een notariële akte vastgelegd. Het lidmaatschap van de ALMFV (Algemene Landelijke Federatie Minder Validen) werd opgezegd omdat het voor BVG Peelland geen meerwaarde had.

De jaren 2006 tot en met 2009 kenmerkten zich voor BVG Peelland als zeer hectisch. Het ledenaantal verviervoudigde en er waren veel bestuurswisselingen. Ook werd BVG Peelland per 1 maart 2008 lid van de CG-Raad (Chronisch zieken en Gehandicaptenraad). De CG-Raad is een onafhankelijk adviesorgaan van de regering.

Anno mei 2010 had BVG Peelland 269 leden en beschikte het over verschillende goed draaiende werkgroepen. De vereniging wa in rustig vaarwater terechtgekomen. Het bestuur bestond in 2010 uit: Gerard Wolters, Irene van Berkel-van der Meulen, Antoon van Oosterhout, Marian Bronstein en aspirant-bestuurslid Sandra van der Burgt. Wekelijkse BVG-avonden worden in wijkhuis D’n Houtenhoek op het adres Haydnstraat 32 gehouden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Archief van ex-BVG-voorzitter Piet Hack.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]