U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Avondwielerzesdaagse

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:03.934.JPG|thumb|400px|]]
[[Avondwielerzesdaagse]] op hometrainers ontstond in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw in [[Deurne]].
[[Bestand:Avondzesdaags hometrainers Deurne (N.Br.) 1973.jpg|thumb|400px|]]
[[Bestand:zesdaagse 1993.jpg|thumb|400px| Avondwielerzesdaagse 1993.]]
'''De Avondwielerzesdaagse''' op hometrainers werd in 1963 voor het eerst georganiseerd in Deurne.
Het was toen een evenement, dat bedoeld was om geld in te zamelen voor twee organiserende groepen, de Deurnese wielervereniging [[DTS]] (Door Training Sterk) en [[frater Francino]], de man achter [[de Wilberttamboers]] en Deurne [[Jeugdstad]].




In eerste instantie vond dit evenement plaats in [[zaal Van Moorsel]] aan de [[Molenstraat]].  
De Avondwielerzesdaagse in Deurne en omstreken was een begrip. In eerste instantie vond die plaats in [[Zaal Van Moorsel]] aan de [[Molenstraat]]. Later in de soos [[Asteffekan]]. [[Antonius Johannes Timmers (1939-2006)|Toon Timmers]] was een van de organisatoren.  
Korte tijd daarna haakte de wielerclub af en werd het evenement verplaatst naar soos [[Asteffekan]]. Naast frater Francino waren toen [[Eim Ahout]], [[Jan Kuijten]] en [[Toon Timmers]] belangrijke medeorganisatoren.
Een vierdaagse op hometrainers is een indoorwielerevenement, waarin “wielerploegen”
de krachten maten als ploeg, maar ook individueel waren er successen te behalen. Ploegen werden gevormd door de deelnemers zelf, maar ook bedrijven stuurden vaak een eigen ploeg.
Een ploeg bestond uit drie personen, twee renners en een ploegleider.
Een ploeg moest deelnemen aan de volgende wedstrijden.
*Sprintwedstrijd over 500 meter.
*Achtervolging over 1000 meter.
*Koppelwedstrijd over 2000 meter.


Bij de sprintwedstrijden werden de punten van zes dagen van elke renner opgeteld en de hoogste acht renners streden dan voor de titel sprintkeizer van het toernooi.
In de foyer van [[Hotel Brasserie Plein Vijf]] aan de [[Markt]] werd in oktober 2011 een Wieler4daagse nieuwe stijl, georganiseerd door [[Drumfanfare Peelland]].
Voor ploegen was er het ploegenklassement met als belangrijke prijs de wisselbeker.  


Elke ploeg mocht een sponsor meebrengen, die gedurende de wedstrijden extra premies kon inzetten. De sponsorgelden en premies waren niet alleen belangrijk voor de organiserende vereniging maar ook voor de deelnemers. Veel deelnemers verdienden op die manier ’s avonds een mooi centje bij.
Twaalf teams bestaande uit twee sportievelingen en een coach bonden met elkaar de strijd aan op de achtervolging, de sprint en de koppelrit.  


Tijdens dit soort wielerevenementen waren ook ritten van prominenten uit het dorp een traditie.
Onder de deelnemers bevonden zich geoefende toerrijders. Ook fietsers als de wethouders [[Nicole Lemlijn]], [[Henk Kerkers]] en [[Jasper Ragetlie]] gaven acte de présence.
De successen van frater Francino en de zijnen bleven niet onopgemerkt in Deurne. Al snel volgden bijvoorbeeld [[de Vrolijke Tippelaars]] van de [[Sint-Jozefparochie]], [[ZSV]], de harmonieën/fanfares van Zeilberg, Liessel en Vlierden en ook [[Walsberg]] had een eigen zesdaagse. Al deze groepen organiseerden jaarlijks dit evenement.


De laatste keer dat in Deurne centrum in de vorige eeuw de wisselbeker werd uitgereikt was in 1993. Deze werd gewonnen door de ploeg van [[rijwielhandel Manders]]. Deze rijwielhandel verzorgde ook de benodigde materialen en leverde de technicus.
De Wieler4daagse nieuwe stijl was de afsluitende activiteit van het gouden jubileumjaar van de Drumfanfare Peelland. Hiermee werden herinneringen opgehaald aan de vroegere Avondwielerzesdaagse; 27 jaar lang een belangrijke sponsoractiviteit van [[de Wilberttamboers]].


Hierna werd het overal stil rond deze jaarlijkse evenementen en werd alleen nog bij gelegenheden een vier- of zesdaagse georganiseerd.


Zo organiseerde [[Drumfanfare Peelland]] in oktober 2011 een toernooi in de foyer van [[Hotel Brasserie Plein Vijf]] aan de [[Markt]]. Deze Wieler4daagse was de afsluitende activiteit van het gouden jubileumjaar van de Drumfanfare Peelland. Hiermee werden herinneringen opgehaald aan de vroegere avondwielerzesdaagsen, die 27 jaar lang een belangrijke sponsoractiviteit waren van de Wilberttamboers en veel andere verenigingen.


[[Categorie:Wielerevenement]]
[[Categorie:Evenement]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)