Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Avondwielerzesdaagse

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
03.934.JPG
Avondwielerzesdaagse 1993.

De Avondwielerzesdaagse op hometrainers werd in 1963 voor het eerst georganiseerd in Deurne. Het was toen een evenement, dat bedoeld was om geld in te zamelen voor twee organiserende groepen, de Deurnese wielervereniging DTS (Door Training Sterk) en frater Francino, de man achter de Wilberttamboers en Deurne Jeugdstad.


In eerste instantie vond dit evenement plaats in zaal Van Moorsel aan de Molenstraat. Korte tijd daarna haakte de wielerclub af en werd het evenement verplaatst naar soos Asteffekan. Naast frater Francino waren toen Eim Ahout, Jan Kuijten en Toon Timmers belangrijke medeorganisatoren.

Een vierdaagse op hometrainers is een indoorwielerevenement, waarin “wielerploegen” de krachten maten als ploeg, maar ook individueel waren er successen te behalen. Ploegen werden gevormd door de deelnemers zelf, maar ook bedrijven stuurden vaak een eigen ploeg. Een ploeg bestond uit drie personen, twee renners en een ploegleider. Een ploeg moest deelnemen aan de volgende wedstrijden.

  • Sprintwedstrijd over 500 meter.
  • Achtervolging over 1000 meter.
  • Koppelwedstrijd over 2000 meter.

Bij de sprintwedstrijden werden de punten van zes dagen van elke renner opgeteld en de hoogste acht renners streden dan voor de titel sprintkeizer van het toernooi. Voor ploegen was er het ploegenklassement met als belangrijke prijs de wisselbeker.

Elke ploeg mocht een sponsor meebrengen, die gedurende de wedstrijden extra premies kon inzetten. De sponsorgelden en premies waren niet alleen belangrijk voor de organiserende vereniging maar ook voor de deelnemers. Veel deelnemers verdienden op die manier ’s avonds een mooi centje bij.

Tijdens dit soort wielerevenementen waren ook ritten van prominenten uit het dorp een traditie. De successen van frater Francino en de zijnen bleven niet onopgemerkt in Deurne. Al snel volgden bijvoorbeeld de Vrolijke Tippelaars van de Sint-Jozefparochie, ZSV, de harmonieën/fanfares van Zeilberg, Liessel en Vlierden en ook Walsberg had een eigen zesdaagse. Al deze groepen organiseerden jaarlijks dit evenement.

De laatste keer dat in Deurne centrum in de vorige eeuw de wisselbeker werd uitgereikt was in 1993. Deze werd gewonnen door de ploeg van rijwielhandel Manders. Deze rijwielhandel verzorgde ook de benodigde materialen en leverde de technicus.

Hierna werd het overal stil rond deze jaarlijkse evenementen en werd alleen nog bij gelegenheden een vier- of zesdaagse georganiseerd.

Zo organiseerde Drumfanfare Peelland in oktober 2011 een toernooi in de foyer van Hotel Brasserie Plein Vijf aan de Markt. Deze Wieler4daagse was de afsluitende activiteit van het gouden jubileumjaar van de Drumfanfare Peelland. Hiermee werden herinneringen opgehaald aan de vroegere avondwielerzesdaagsen, die 27 jaar lang een belangrijke sponsoractiviteit waren van de Wilberttamboers en veel andere verenigingen.