Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Aschkuil
Aschkuil, of in hedendaags Nederlands: askuil was een voorziening die nodig was op een stationsemplacement om de vuurkisten van stoomlocomotieven te kunnen ledigen.
Een van de basisvoorzieningen, aanwezig bij de ingebruikname van het stationsemplacement van Deurne in 1866, was een “aschkuil”. De aschkuil was een voorziening, vergelijkbaar met de vroegere smeerput in een garage, bevond zich onder het spoor en kon wel 10 meter lang zijn. Op deze manier kon de treinmachinist de sintels (as) uit de vuurkisten van de stoomlocomotieven in de aschkuil dumpen (in de asbak, als het ware). De sintels uit de aschkuil werden weer gebruikt voor het verharden van de schouwpaden langs de spoorbaan.
De Aschkuil in Deurne bevond zich op het rangeerterrein en werd alleen gebruikt voor de stoomlocomotieven die ingezet werden bij het rangeren. In de Lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne is te zien op welke "hoogte" de "aschkuil" gesitueerd was.
Het is nog onbekend wanneer de aschkuil geruimd is.
Uitvoering[bewerken | brontekst bewerken]
De aschkuil in Deurne was uitgevoerd volgens bestek 233 en aanbesteed op 29 maart 1866==
De lengte van de aschkuil was[1] :
Binnenwerks: 6 el
Breedte: 1,20 el
De aanleg: 1,36 el onder den bovenkant van de spoorstaven.
Metselwerk van boerengraauw in slappe bastaardtras
1e blok breed 4 steen, hoog 3 lagen;
2e blok breed 3 steen, hoog 3 lagen
Verder ter dikte van 2 steen, tot 0,33 el onder den bovenkant van der spoorstaven, van boerengraauw in slappe bastaardtras.
In den aschkuil eene trap maken, waarvan de treden van klinkers in Portlandcement.
De vloer van klinkers in bastaardtras, dik ½ steen.
Binnen den greppel te maken een zinkput, op den vloer door een gegoten ijzeren rooster afgedekt.
Op het metselwerk eiken randen te plaatsen, lang 6 el, breed 0,30 el, dik 0,20 el; te bevestigen met 8 ijzeren krukankers, elk lang 1,20 el, breed 0,02 el, dik, 0,02 el.
Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]
- Schriftelijke toelichting van Victor Lansink van het Utrechts Archief op 8 maart 2011
- Archief Rinus Hollestelle, zoon van de Deurnese stationschef Pieter Marinus Hollestelle (1893-1983)
Referenties
|