Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Ambtsketen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Burgemeester Daandels met ambtsketen voor de ingang van het gemeentehuis in Deurne. foto ter beschikking gesteld door de communicatieafdeling van de gemeente Deurne

Een ambtsketen is een ketting, in het algemeen vervaardigd uit zilver waarmee burgemeesters zich onderscheiden.


Volgens het Koninklijk Besluit van 16 november 1852 dient de ambtseketen van de burgemeester er als volgt uit te zien (artikel 1):

De onderscheidingsteekenen, door den burgemeester te dragen, bestaan in een zilveren penning, hebbende eene middellijn van veertig strepen en vertoonende aan de eene zijde het wapen des Rijks, aan de andere dat der gemeente, of, zoo de gemeente geen wapen heeft, den naam der gemeente; de penning hangende op de borst, hetzij aan eene zilveren keten, hetzij aan een oranje zijden lint; de keten of het lint op beide schouders aan den rok of het opperkleed vastgehecht.

Het besluit trad in werking op 1 januari 1853. Zo werd en wordt de functie en de status van de burgemeester zichtbaar gemaakt in zijn ambtsketen. Anders gezegd: “Zonder keten geen burgemeester!”.

Ook aan burgers van Deurne kan een status worden verleend door middel van een Ereburgerschap, een Legpenning in zilver of een Penning van Verdienste. Scheidende raadsleden krijgen een speciale onderscheiding in de vorm van een kristallen bokaal met inscriptie.

Literatuur[bewerken]

Ton SpamerGids voor de tentoonstelling “900 jaar bestuur in Deurne” – 8 oktober 2010 - blz. 4