U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Alphonsa Johanna Elisabeth Maria Deckers (1862-1931)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 25 mei 2016 om 21:13
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alphonsa Johanna Elisabeth Maria Deckers (1862-1931)
Persoonsinformatie
Volledige naam Alphonsa Johanna Elisabeth Maria Deckers
Roepnaam zuster Ferdinanda
Geboorteplaats Helenaveen
Geboortedatum 16 februari 1862
Overl.plaats Zijtaart
Overl.datum 13 februari 1931
Beroep(en) onderwijzeres, religieuze, schoolhoofd

Alphonsa Johanna Elisabeth Maria Deckers (1862-1931), in Deurne bekend als zuster Ferdinanda, was van 1901 tot 1916 hoofd van de lagere meisjesschool aan de Visser in Deurne.


Ze was het jongste kind uit het eerste huwelijk van de Helenaveense veendirecteur Joannes (Jan) Matthias Deckers (1821-1872), met Gerardina Wilhelmina Maria van den Heuvel (1819-1862). Toen ze ruim een half jaar oud was stierf haar moeder.

In december 1874 ging ze naar kostschool bij de Zusters Franciscanessen in Veghel waar ze opgeleid werd tot onderwijzeres. Op 1 mei 1879, op 17-jarige leeftijd, trad ze in het klooster van de zusters Franciscanessen van Veghel.

Vanaf 1882 verbleef ze in Huize St. Joseph dat in die tijd nog aan de Visser, nabij de Sint-Willibrorduskerk in Deurne gelegen was. In 1884 werd ze overgeplaatst naar achtereenvolgens Veghel en Reusel om in 1894 terug te keren naar Deurne. Na bijna zeven jaar als onderwijzeres aan de lagere meisjesschool werkzaam te zijn geweest werd ze in 1901 tot hoofd van die school en 1ste Raadzuster benoemd.

In 1904 werd in Deurne op 1 mei herdacht dat zuster Ferdinanda vóór 25 jaren het religieuze kleed had aangenomen. "De Gemeentenaren lieten zich niet onbetuigd en verschillende oudleerlingen kwamen met cadeau´s om haar erkentelijkheid te betuigen." zo stond er in het "Memoriaal Liefdegesticht van de H. Joseph Deurne" geschreven.

In juni 1916 werd zuster Ferdinanda overgeplaatst naar Nistelrode, men zag haar in Deurne node vertrekken

In de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche Courant van 25 mei 1916 werd haar vertrek uit Deurne als volgt beschreven:

De Eerw. Zuster Ferdinanda, liefdezuster alhier, is benoemd tot overste in het Liefdegesticht te Nistelrode. Bij kerkelijke plechtigheden was het altijd Zr. Ferdinanda, die de leiding in handen had. Ze was bovendien de vraagbaak voor velen. Geen wonder dat wij haar, nadat zij 22 jaar in ons midden vertoefd heeft, ongaarne zien heengaan. Als hoofd dar R.K. Meisjesschool wijdde zij hare beste krachten aan het bijzonder onderwijs.

Ze bracht de herfstdagen van haar leven door in het rusthuis in Zijtaart.

Zuster Theophile werd haar opvolgster maar vertrok alweer in december van hetzelfde jaar en in haar plaats kwam zuster Bossomea.