Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Genootschap Herzelen
De activiteiten van het Genootschap Herzelen begonnen in 1995 met zingen, borrelen en het vervoer van een heiligenbeeld.
Heilig Hartbeeld[bewerken | brontekst bewerken]
Je moet een insider zijn om te weten dat Herzelen een samentrekking is van het Duitse Herz en het Nederlandse borrelen. Dat vraagt om een uitleg. Zeven mannen hielpen in 1995 de toenmalige dirigent Luuk Jonkers van het Deurnese gemengd koor Animato, waarvan zij allen lid waren, met het vervoeren van een levensgroot Heilig Hartbeeld. Van een kunstenaar - de in Helmond geboren Jan van de Waterlaat - in het Limburgse Griendtsveen naar Jonkers’ achtertuin in het buitengebied van de Deurnese wijk Zeilberg. Het beeld werd op een shovel geladen en ging op paaszaterdag (stille zaterdag) met escorte de weg op – ervoor en erachter auto’s met de alarmlichten aan.
Op de goede afloop moest gedronken worden en de trotse nieuwe eigenaar van het beeld stelde meteen voor om voortaan elk jaar op de zaterdag voor Pasen te borrelen ter ere van het Heilig Herzbeeld. Een jaar later stonden de mannen zoals afgesproken bij de dirigent aan de deur, maar niet in hun gewone doen. Gehuld in gehuurde monnikspijen zongen zij enkele speciaal ingestudeerde liederen. Het Genootschap Herzelen was geboren. De acht mannen, Jan van den Berkmortel, Jan Dirks, Luuk Jonkers, Martien Keunen, Pieter Keunen, Nico Kooter, Sjef van Ooij en Peter Verstegen, zijn dolenthousiast over hun minikoor waarvan Jonkers de muzikaal leider is. Plezier maken staat zonder twijfel voorop bij deze hechte groep. Het is een ‘acht-eenheid’. Op het repertoire staan liederen met een religieuze inslag en streek- en plaatsgebonden nummers.
Vier cd's[bewerken | brontekst bewerken]
Begin 2002 presenteerde Herzelen haar eerste cd, Hartverwarmend, in zaal De Zwaan in Zeilberg. Die cd werd op 16 februari opgenomen in de hervormde kerk De Vossenberg in Elsendorp. De koorleden wilden iets van hun muziek vastleggen, voordat het misschien niet meer kan als er onverhoopt iemand wegvalt.
In 2004 kwam het genootschap met een sfeervolle kerst-cd: Het hageld' en 't sneeuwde.
In 2008 rolde de derde cd, waar de luchten wijder worden, van de persen.
Op 13 september 2011 werd een vierde cd, Rond de Kribbe, gepresenteerd. Martha, de weduwe van Martien Keunen, mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
Geen nieuwe leden[bewerken | brontekst bewerken]
De mannen koesteren de samenstelling en spraken met elkaar af dat zij nooit met nieuwe leden verder gaan als er iemand niet meer is. Het minikoor kan dus alleen nog maar kleiner worden.
Optredens van Herzelen worden door Jonkers op het harmonium (een draagbaar luchtorgel) begeleid. Door het jaar heen vinden verschillende, vaak informele en bijna gratis optredens plaats.
Kerstmis[bewerken | brontekst bewerken]
Het hoogtepunt is de woensdagavond voor kerstmis. Dan zet Herzelen altijd een onopvallend , maar zeer verdienstelijk iemand in de gemeente Deurne in het zonnetje. We zingen dan verschillende liederen en vertellen tussendoor waarom wij hem of haar zo bijzonder vinden. De familie is erbij, we brengen kaarsen mee … heel sfeervol. Ook maakt het ensemble jaarlijks een tandem- of zogenaamde ‘bedevaartstocht’. In monnikspij en met blote voeten in sandalen. Het zijn vaak bijzondere tochten. Zo trok Herzelen bijvoorbeeld naar het Limburgse Steyl en zong daar onder andere tijdens een bezoek aan het slotklooster en de kapel van de zusters van de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding.
Videobeelden[bewerken | brontekst bewerken]
In het korte videoverslag[1] van de plechtige (her)inzegening van het Heilig Hartbeeld aan de Kruisstraat in Deurne op 28 maart 2009 is een fragment te zien van een optreden. Het videoverslag werd gemaakt en ter beschikking gesteld door amateurfilmer Jan Kuijten en ingesproken door Paul van Hoek, beide lid van Videoclub Deurne.
Bron[bewerken | brontekst bewerken]
Archief van Martien Keunen
Bronnen, noten en/of referenties |