Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Adrianus Willebrordus Gerardus Maria Jacobs (1929-2010)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adrianus Willebrordus Gerardus Maria Jacobs
Adrianus Willibrordus Gerardus Maria Jacobs (1929-2010).jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Adrianus Willebrordus Gerardus Maria Jacobs
Roepnaam Adriaan, Adrie, Ad
Geboorteplaats Vlierden
Geboortedatum 7 november 1929
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 13 december 2010
Partner(s) Johanna Petronella Vermazeren (1928-2014)
Beroep(en) winkelier in radio, tv en witgoed, radiomonteur, kwaliteitsfunctionaris
Stamboom.png Jacobs
Winkel van Witgoed en Verlichting artikelen van de Firma Jacobs in de Blasiusstraat in Zeilberg.
De winkel van Jacobs in de Blasiusstraat in Zeilberg.

Adrianus Willebrordus Gerardus Maria (Adrie) Jacobs (1929-2010) was radio- tv- en witgoedwinkelier en aan de Katoenstraat en later aan de Blasiusstraat en winkelcentrum De Martinet in Deurne.


Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was het zesde kind uit een gezin van tien kinderen van de Vlierdense onderwijzer Petrus Theodorus Maria Jacobs (1900-1967) en Hendrika (Drika) Ceelen (1895-1980).

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste drie klassen van de lagere school in Vlierden kreeg hij les van zijn vader en daarna zat hij drie jaar lang bij meester Van Driel. Daarna ging hij in Deurne naar de Mulo. In februari 1944 ging hij naar de broeders in Dongen en na de bevrijding maakte hij zijn studie af op het internaat Sint-Louis in Weert.

Hij werkte een jaar op het hoofdkantoor van EDAH in Helmond en trad toen in dienst bij Philips als chasseur op het productiebureau metaalwaren.

Van januari 1949 tot december 1950 was hij militair diensplichtig, achtereenvolgens in Ede als chauffeurseiner, in Oldenbroek en in Nederlands-Indië. In 1952 moest hij in Tilburg geopereerd worden aan zijn hoofd, vanwege de gevolgen van een ernstig auto-ongeval in Indië tijdens zijn diensttijd. Pas 30 jaar later kreeg hij daarvoor erkenning door het ministerie van defensie.

Na zijn diensttijd kwam hij bij Philips op het apparatenlaboratorium op de afdeling kwaliteitsbeheer. Later was hij er kwaliteitsfunctionaris in de binnen- en buitendienst, waarbij hij ook buitenlandse vestigingen in Europa bezocht.

In de avonduren volgde hij naast een opleiding van de Vereniging tot bevordering van Electrotechnisch Vakonderwijs (VEV), ook een opleiding tot radiomonteur en haalde hij zijn middenstandsdiploma.

Gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de muziekfeesten in Deurne in 1949 leerde hij zijn toekomstige vrouw kennen.

Hij huwde op 4 mei 1956 met Johanna Petronella (Jo) Vermazeren, (Lottum 25 januari 1928 - Milheeze 9 februari 2014), dochter van Wijnandus Vermazeren (Broekhuizen 1897-) en Maria Jozefina Thielen (Lottum 1896-1957 Lottum).

Uit het huwelijk met Jo werden vier kinderen geboren: [1]

De eerste weken na hun huwelijk woonden ze in bij zijn broer Paul in Helmond, omdat hun huis aan de Katoenstraat nog niet klaar was. Toen ze het huis in de Katoenstraat konden betrekken moesten ze, vanwege de toen heersende woningnood, inwoning geven aan het echtpaar Huub van Bree en Corry van de Kerkhof en later aan het echtpaar Cees van Otterdijk en Toos Wismans (1928-2012). In 1992 verhuisde hij naar een woning aan de Peelrug 2.

Winkel aan huis[bewerken | brontekst bewerken]

Hij begon aan zijn huis aan de Katoenstraat 4 een winkel- en reparatiebedrijf in radio, televisie en witgoed. Vanaf 1 oktober 1965 werkte hij gedurende een vijftal jaren samen met zijn jongste broer Herman, die in maart 1967 een winkelpand aan de Blasiusstraat 7 in Zeilberg kocht. Deze samenwerking duurde tot 1970. Het bedrijf van Adrie werd later verplaatst naar het in 1973 geopende winkelcentrum De Martinet op huisnummer 20. Rond 1982 stopte hij zijn zaak.

Hobbies[bewerken | brontekst bewerken]

  • In de jaren zestig was hij betrokken bij winkeliersvereniging De Martinet.
  • Was hij lid van het kerkbestuur van de Sint Jozefparochie.
  • Secretaris en docent bij het Seniorenweb.
  • Hij was vooral betrokken bij de hippische sport. Onder andere als oprichter van verschillende rij- en jachtverenigingen waaronder die van Deurne en als organisator van concoursen en evenementen. Zo was hij hierbij vaak jurylid en onder meer tijdwaarnemer bij de wedstrijden van de rij- en jachtvereniging De Witte Vallei in Asten-Heusden. Daarnaast was Ad Jacobs bestuurlijk actief bij de Nederlandse Bond van Rij- en Jachtverenigingen. Eerst als secretaris van het district Zuid en later van het hoofdbestuur van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond.
  • Ook maakte hij met zijn vrouw graag lange wandelingen.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 27 april 2007 werd Ad benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn activiteiten voor de Deurnese gemeenschap. Burgemeester Gerard Daandels reikte hem deze onderscheiding uit.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Kinderen verwijderd vanwege privacy.