Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Bungalowpark De Bikkels

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De heer en mevrouw Bours, de oprichters van bungalowpark De Bikkels in Vlierden, op het terras van het hoofdgebouw.
Bungalowpark De Bikkels. Foto: collectie RHCe
Bungalowpark De Bikkels.
Het hoofdgebouw van Bungalowpark De Bikkels in Vlierden in oktober 1970, foto Jos Pe, Foto: collectie Frans Gloudemans

Bungalowpark De Bikkels op het adres Biesdeel 4 te Vlierden werd in 1958 geopend en is gebouwd door bouwbedrijf Lutters.


Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste eigenaar van dit vakantieoord was de heer Bours uit Drunen. Dit was het eerste gebouwencomplex in Deurne op toeristische gebied. De staatssecretaris zei tijdens zijn openingstoespraak dat op dit terrein voor Deurne nog aanzienlijke mogelijkheden schuilden.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De veertig huisjes kregen allemaal een eigen naam. Een bungalow bij een vogelnestje werd "Het nestje"; bij een stuk veen "Veen"; bij een zandpad "Het zandpad".
De overige huisjes kregen een naam naar de dieren die werkelijk in het natuurgebied de Bikkels voorkwamen zoals kieviet, eekhoorn, marter, fazant, patrijs, konijn, veldmuis, vleermuis, fret, hermelijn en wezel. Tenslotte werden nog de namen bosbes, larix, spar, braam en eik toegevoegd.

De naam Bikkels ontstond toevallig. Eerst dacht men aan de Wakel, omdat dit een oude naam is voor de jeneverbes, zoals deze daar met tientallen groeien, maar het werd dus Bikkels.
De heer Bours had een woning bij het park en zorgde voor de kantine en het winkeltje waar de mensen allerlei zaken konden kopen, die men op vakantie nodig had.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Er was bij de opening een kampeerterrein en een plaats voor caravans, een wasgelegenheid met toilettafels en douches.

Een bungalow voor zes personen bestond uit een grote woonruimte, twee slaapkamers, keuken en een wastafel met in een aangrenzende ruimte een toilet. Alle bungalows hadden vanaf het begin stromend water gas en verlichting, voorzieningen die destijds nog vermeldingswaard waren.

Radio's waren zonder meer verboden om geluidsoverlast te voorkomen. Ook auto's waren op het terrein niet toegestaan en werden geparkeerd op een terrein bij de doorgaande weg.

In 1973 waren er inmiddels 66 bungalows.

Uitbereiding[bewerken | brontekst bewerken]

Na 2005 breidde het park flink uit. Naast de renovatie van 94 vakantiebungalows en de bouw van 35 huisjes stond er een uitbreiding met 47 chalets op het programma. Deze accommodaties wilde de eigenaar van de Hooge Raedt Groep bouwen op het vroegere kampeerterrein aan de noordkant van het park. Vijf kleinere huisjes werden gesloopt om ruimte voor de speelweide vrij te maken.

Ook het hoofdgebouw werd verbouwd. Er kwam een nieuw restaurant en een nieuwe keuken en snackbar in, een recreatieruimte voor de allerkleinsten en een nieuwe bar.

In september 2005 startte de bouw van 31 vrijstaande bungalows en vier groepsaccommodaties, verspreid door het park. De parkeeraccommodatie werd uitgebreid, want het park zelf werd voor auto's verboden gebied.

Sluiting[bewerken | brontekst bewerken]

Roompot diende in 2018 een principeverzoek bij de gemeente Deurne in voor de tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten op dit bungalowpark. Roompot vakanties die inmiddels dit park in beheer had wilde op het park maximaal 585 arbeidsmigranten huisvesten voor een periode van maximaal vijf jaar. In het zesde jaar wil zij het park restylen en weer in de recreatieve verhuur brengen. College van burgemeester en wethouders verleende geen medewerking aan dit verzoek.

Roompot stopte per 1 januari 2019 met het verhuren van huisjes, dat werd op 13 december 2018 in een gesprek met het college van B&W bekend gemaakt. Dit betekende dat vanaf die datum het park uit de recreatieve verhuur ging. De algemeen directeur van Roompot gaf aan dat er nog wel regelmatig onderhoud zou plaatsvinden op het park.

Na een tijdelijke huisvesting van arbeidsmigranten zou het park gemoderniseerd worden. Dat gebeurde in 2022/2023 evenals het horecagedeelte dat een totale renovatie kreeg. Ook de naam werd gewijzigd in Bospark De Peel.

Bronnen, noten en/of referenties
  • "De Bikkels, een aantrekkelijk vakantie-oord.onder Vlierden", "Rust in Gods vrije natuur", voorpagina van het Land- en Tuinbouwblad van 28 juni 1958