Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Jacobshof (begraafplaats)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Begraafplaats Jacobshof in Deurne 1990
Begraafplaats Jacobshof in Deurne

Jacobshof is een gemeentelijke algemene begraafplaats aan de Pastoor Jacobsstraat 145.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Toen men in de loop van de jaren zestig van de 20e eeuw besloot, dat op het kerkhof bij de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne niet langer begraven zou worden, werd er rond 1970 een algemene begraafplaats ingericht op het akkercomplex van de buurschap Kleine Bottel ten westen van de dorpskom van Deurne. Deze verving tevens een feitelijk nooit gebruikte, maar niettemin verplichte algemene begraafplaats in de bossen bij Vlierden.

De begraafplaats werd in 2005 en 2006 heringericht. Daarbij werd ook de afscheidsplaats helemaal overdekt en verscheen er een urnenmuur aan de ene zijkant en kwamen er toiletten en een kantoortje voor de beheerder aan de ander kant. Ook kwam er toen een strooiveld. Herordening van enige graven zorgde voor voldoende ruimte om de komende decennia deze begraafplaats nog te kunnen blijven gebruiken.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De begraafplaats kreeg vanwege zijn ligging aan de Pastoor Jacobsstraat de naam Jacobshof. Het ontbreken van het eerste lid pastoor in de naam van de begraafplaats zorgt regelmatig voor misverstanden. Men duidt de begraafplaats dan aan als Sint-Jacobshof, wat uiteraard niet klopt. De begraafplaats werd vernoemd naar pastoor Gerard Jacobs, die de enige parochie van Deurne leidde tijdens het begin van de reformatie in 1648.

Klokkentoren[bewerken | brontekst bewerken]

Na de sluiting van kerk van de Heilige Geestparochie is de klokkentoren met klok alsmede de gebrandschilderde ramen en het kruis overgeplaatst naar Jacobshof.

Kunst[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 is op de Jacobshof door burgemeester Daandels een Monument voor herbegraven overleden kinderen onthuld ter nagedachtenis aan alle overleden en doodgeboren kinderen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende begravenen[bewerken | brontekst bewerken]

Bezig met het laden van de kaart...