Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Gerrit Willem Dekker (1945)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ger Dekker
Ger Dekker.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Gerrit Willem Dekker
Roepnaam Ger
Geboorteplaats Naaldwijk
Geboortedatum 5 oktober 1945
Partner(s) M.W.B.M. Beumers
Beroep(en) maatschappelijk werker, coördinator vluchtelingenwerk

Gerrit Willem (Ger) Dekker (1945) verhuisde in januari 1989 naar Deurne en kreeg naast zijn werk vooral bekendheid vanwege zijn grote inzet in de schaakwereld.


Familie en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Ger was de zoon van Bastiaan Dekker (Goudswaard 1916-2007 Naaldwijk) en Cornelia Elisabeth van Duijn (Katwijk 1913-2015 Naaldwijk). Vader Bastiaan was handelsreiziger en later directeur van de Boerenbond in Naaldwijk en hij werd op 29 april 1989 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Ger is getrouwd met M.W.B.M. Beumers en heeft twee zonen:

  1. Joris Alexander, (1974)
  2. Bernhard Bastiaan, (1977)

Maatschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Ger volgde de opleiding tot maatschappelijk werker en startte zijn carrière als groepsleider op een Internaat voor bijzonder Jeugdwerk in Dordrecht en daarna volgde tien jaar bijzonder jeugdwerk in Wassenaar.

Op 1 januari 1989 werd hij aangesteld als maatschappelijk werker op het Internaat Vreekwijk en ging in Deurne wonen. Vier jaar later verplaatste hij zijn werkterrein naar Stichting Welzijn in Helmond en ging er werken als coördinator vluchtelingenwerk.

Sociaal/cultureel[bewerken | brontekst bewerken]

Al op zijn vijftiende werd hij jeugdschaakleider van de schaakvereniging Schaakmat in Naaldwijk, alwaar hij achtereenvolgens ook actief was als lid van de propagandacommissie, oprichter en redacteur van het clubblad en als penningmeester. Na zijn verhuizing naar Leiden richtte Ger daar de schaakvereniging Op Eigen Wieken op. Naast voorzitter en jeugdleider was Ger Dekker in zijn Leidse tijd ook voorzitter van de jeugdcommissie van de Leidse schaakbond.

Hij was tien jaar bestuurslid en veilingmeester van de Motiefgroep Schaken.

Eenmaal verhuisd naar Noord-Brabant in 1989 werd Ger actief als voorzitter van schaakvereniging Deurne, redacteur, oprichter van de jeugdafdeling en van de dames schaakafdeling. Was verder hoofd jeugdzaken van de Noord-Brabantse Schaakbond, afgevaardigde in de bondsraad en voorzitter van de Stichting Bevordering Schaaksport Brabant.

Vanaf 1981 vervulde hij ook allerlei functies op landelijk niveau zoals het verzorgen van schaaklessen en het organiseren van toernooien, zoals het Ger Dekker Toernooi. De meest bijzondere functie is misschien wel die van (hulp) Sinterklaas. Meerdere jaren heeft hij de kinderen in Bakel en in wijken en scholen gelukkig gemaakt.

Deed en doet hand en span diensten in en rond Museum De Wieger. Was bestuurslid van de Stichting Vriendenkring Deurne-Leszno en tot op de dag van vandaag bestuurslid van het Natuurhobbypark Deurne.

Onderscheidingen:[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 december 1988 werd Ger benoemd tot erelid van schaakvereniging Op Eigen Wieken en in 1999 volgde het erelidmaatschap van de Schaakvereniging Deurne.

Lid van Verdienste van de Noord Brabantse Schaakbond volgde in 2002.

Op zondag 31 oktober 2004 werd in Leiden aan Ger Dekker de gouden KNSB Erespeld uitgereikt. KNSB bestuurslid Harrie Muhren was present om tijdens het 15e "Ger Dekker Toernooi" de Erespeld bij Ger op te spelden. Ger Dekker ontving deze erespeld voor zijn vele verdiensten in de schaakwereld.

Op vrijdag 28 april 2007 tenslotte werd Ger Dekker in Deurne benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Daandels reikte deze hoge Koninklijke onderscheiding uit voor onder meer zijn vele verdiensten voor de Nederlandse schaaksport.

Literatuur:[bewerken | brontekst bewerken]

Veel artikelen in met betrekking tot schaken in club- en regionale bladen en in het KNSB bulletin.