Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Behoud Sint-Willibrorduskerk (Zeilberg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
02.545.jpg

De actiegroep Behoud Sint-Willibrorduskerk (Zeilberg) spande zich in om de parochiekerk in de Zeilberg te behouden voor erediensten.


In januari 2008 maakte het bestuur van de Parochie van de Heilige Willibrord bekend dat de kerk in de Zeilberg in november 2010 zou moeten sluiten. De Dorpsraad Zeilberg riep daarom een werkgroep in het leven die zich voor het behoud van deze kerk wilde inzetten.

Men organiseerde een posteractie waarbij de inwoners van de Zeilberg werden opgeroepen om een poster voor het raam te hangen met daarop de tekst 'Ja onze kerk blijft open'.

Raamposter kerk Zeilberg 2008

De werkgroep Behoud Sint-Willibrorduskerk (Zeilberg) voerde bezwaar aan tegen het besluit tot onttrekking van erediensten binnen de Zeilbergse kerk en probeerde het cultureel erfgoed rondom de kerk (kerk, pastorie,tuin en bewaarschool) in eigendom te krijgen.

Begin 2009 werd de dreigende sluiting van de kerk in Zeilberg bezongen door de groep Zeslinkse hand uit Zeilberg op muziek van Bruce Springsteen.

Op 12 maart 2010 tekende de werkgroep opnieuw bezwaar aan tegen de voorgenomen sluiting. De kerstkaartenactie in december 2010 had het motto: Samen zullen we doorgaan!

Speerpunten werkgroep behoud Sint-Willibrorduskerk in de Zeiberg waren onder meer:

  • Aanhoudende bezwaar procedure tegen onttrekking van erediensten in de Zeilbergse kerk.
  • Verwerven eigendomsrecht gebouwen (religieus erfgoed Zeilberg).
  • Hoe om te gaan met de pastorale zorg en sluitingsrituelen in Zeilberg na een eventuele sluiting van de kerk in november
  • Samenwerken en oplossingen zoeken met pastoor en parochiebestuur, betrokken wethouders gemeente Deurne, kerkplan en derden.
  • Communiceren via een nieuwsbrief of e-mail met dorpsgenoten/sympathisanten.
  • Pastoor/kerkbestuur ondersteunen vieringen in mei of september.
  • Werkgroep maakt indien nodig extra tijd vrij voor bijpraten van geïnteresseerden.





Ludiek protest eindigt in domper[bewerken | brontekst bewerken]

Een flinke strop was er voor een groep vrienden uit Zeilberg. Zij wilden in november 2010 uit protest tegen het verdwijnen van de kerk een gigantische kerstboom in het centrum neerzetten. Zo’n boom vinden was geen probleem, maar het vervoer ervan wel. Ze konden gratis een ruim 15 meter hoge kerstboom ophalen in Rosmalen. Hijskraan, bomenkapper en dieplader werden geregeld. Tot dan ging alles goed, maar de snelweg ging het mis. De boom stak te veel uit en ze moesten stoppen van de politie. Gevolg: de boom moest flink gesnoeid worden om verder te mogen rijden. Van de 15 meter hoge boom bleef nog maar 2,5 meter over.

Sluiting kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks alle inspanningen van de werkgroep werd op zaterdagavond 9 en zondagmorgen 10 juli 2011, onder aanwezigheid van in totaal ongeveer 500 parochianen, in een tweetal afscheidsvieringen de St. Willibrorduskerk van Zeilberg definitief aan de eredienst onttrokken.

vooraanzicht kerk Zeilberg