Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Kavirondo

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 31 mei 2013 om 08:25 (gebied heette Kavirondo, al voor t een kerkprovincie werd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kavirondo was de naam van een speeltuin die in de bossen in het Ven in Vlierden voor de Tweede Wereldoorlog, onder leiding van kapelaan Brandsma, voor en door de Helmondse jeugd is aangelegd.


Hoe deze speeltuin aan de Rijntjesdijk, achter de particuliere begraafplaats van de familie Wiegersma aan zijn vreemde naam Kavirondo kwam was voor velen een raadsel. Destijds was de Helmondse kapelaan Brandsma, van 1958 tot 1966 pastoor van de Sint-Willibrordusparochie in Neerkant, de grote animator achter deze speeltuin. Met de kinderen trok hij te voet vanuit Helmond naar dit lustoord. Kapelaan Brandsma had een enorme hang naar de Afrikaanse missie. In 1906 hadden de paters van Mill Hill hun eerste missiepost gevestigd in West-Kenia, het nieuwe bisdom stond onder leiding van mgr. Brandsma (een oom van de Helmondse kapelaan [1]) en de naam van dat bisdom was Kavirondo.[2] Waarschijnlijk is de Vlierdense speeltuin dus vernoemd naar dit Afrikaanse gebied.[3]

Deze speeltuin speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een rol als de plek waar twee joodse gezinnen enige tijd zaten ondergedoken en van waaruit de joodse jongen Erwin Michael Joseph in 1942 in de bossen bij de Bikkels werd vermoord.

Externe link


Referenties
  1. In de documentaire (zie externe link) wordt de bisschop een broer van de Helmonse kapelaan genoemd.
  2. De Luo, een bevolkingsgroep in Oost-Oeganda wordt ook Kavirondo genoemd; zie artikel over de Luo in Wikipedia
  3. Mededeling Louis Aarts Deurne - oktober 2007