Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Van Doorne's Transmissie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 14 okt 2011 om 20:27 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Hub van Doorne was niet alleen de grondlegger van de DAF (Van Doorne Aanhangwagen Fabriek) maar stond ook aan de wieg van '''Van Doorne's Transmissie''' (de we...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hub van Doorne was niet alleen de grondlegger van de DAF (Van Doorne Aanhangwagen Fabriek) maar stond ook aan de wieg van Van Doorne's Transmissie (de wereldberoemde Continu Variabele Transmissie, ofwel de 'automaat').


Hub van Doorne begon in 1958 met de rubberen aandrijfriem, Na zijn pensionering ontwikkelde hij in een kleine bedrijfsruimte achter villa Doornehof aan de Stationsstraat 71 in Deurne, samen met een klein team van (DAF)medewerkers, de “Duwband “ die later de “VDT” (Van Doorne’s Transmissie) genoemd werd.

In 1972 werd de productie in Tilburg opgestart. Van Doorne's Transmissie (VDT) was geboren. De verwachting was dat de productie van de stalen duwbanden na een aantal jaren op peil zou zijn, mede door de complexiteit van de duwband liep dat behoorlijk uit. Het duurde nog tot midden jaren tachtig voordat de productie enige omvang had.

De familie Van Doorne heeft daar niet op gewacht. Eind zeventiger jaren stapten zij uit VDT en via allerlei omzwervingen werd het bedrijf in 1995 door het Duitse "Bosch" overgenomen.