Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Van de Mortel
Van de Mortel uit Deurne was een geslacht dat met name in de negentiende eeuw tot de hogere (rooms-katholieke) middenklasse behoorde en meerdere bestuurders voor de gemeente Deurne en Liessel leverde.
Nazaten van Peter Adriaans van de Mortel[bewerken | brontekst bewerken]
Stamvader van deze in mannelijke lijn in Deurne uitgestorven tak is Henricus Goorts, geboren omstreeks 1550 en afkomstig uit de De Mortel tussen Gemert en Bakel). Zijn kleinzoon Peter Adriaans (van de Mortel) kwam omstreeks 1650 door zijn huwelijk in Deurne terecht. Onder meer door huwelijken met vrouwen uit het geslacht Van Doerne waren de Van de Mortel's redelijk snel opgenomen in de middenklasse van het dorp. Later volgden door huwelijken banden met de lokaal bekende geslachten De Veth en Hurckmans en bekleedde men voorname beroepen als molenaar en herbergier. De zoon van molenaar Antoni van de Mortel werd de eerste hoge lokale bestuurder van de familie.
In onderstaand schema's zijn uitsluitend de leden van de familie Van de Mortel weergegeven die in Deurne nakomelingen met de achternaam Van de Mortel kregen.
Nazaten van Jan Peter van de Mortel[bewerken | brontekst bewerken]
Mogelijk was Jan Peter van de Mortel, die voor 1708 overleed, een van de zonen van Peter Adriaan van de Mortel (zie hiervoor)
Nazaten van Judocus den Smet[bewerken | brontekst bewerken]
Deze tak heeft als Deurnese stamvader Judocus den Smet (1656-1723), die in Gemert-de Mortel werd geboren en op 28 november 1683 in Deurne trouwde met Gertrudis Verhoeven.
Nazaten van Jan Ansems van de Mortel[bewerken | brontekst bewerken]
De stamvader was Jan Ansems van de Mortel, afkomstig uit Gemert-Mortel.
Nazaten van Gerrit Ansems van de Mortel[bewerken | brontekst bewerken]
Waarschijnlijk was hij een jongere broer van stamvader Jan Ansems van de Mortel.