Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Bezoek van Jan Anne baron de Smeth aan Deurne
In de vroege eenentwintigste eeuw bracht Jan Anne baron de Smeth meerdere malen een bezoek aan Deurne.
De Smeth verbleef in de jaren 20 en 30 tijdens de zomervakanties en feestdagen met zijn ouders en broers op het Groot Kasteel in Deurne. Na de dood van zijn vader in 1939 en de overname van het Groot Kasteel door zijn oudere halfbroer Theodore (Toto) baron de Smeth kwam Jan de Smeth niet meer in Deurne. In de late twintigste eeuw was hij er nog wel eens langsgereden, maar geschrokken van werkzaamheden die hij als bouwwerkzaamheden in het kasteelpark beschouwde, is hij er daarna niet meer geweest.
In mei 2000 kwam De Smeth op uitnodiging van Luuk Keunen, lid van Heemkundekring H.N. Ouwerling, voor het eerst weer naar Deurne. Hij werd vergezeld door een kleinzoon. Daaraan gingen enkele jaren van correspondentie tussen Keunen en De Smeth, die in België woonde, vooraf. Tijdens dat bezoek in mei 2000 bezochten zij samen de ruïne van het Groot Kasteel en het Heemhuis. De Smeth werd daarop ook lid van de heemkundekring. Hij keek met gemengd gevoel terug op zijn jeugd in Deurne; hij voelde zich destijds vooral bij het zondagse kerkbezoek in de Herenbank bekeken.[1]
Een volgend bezoek van De Smeth vond plaats op zaterdag 23 augustus 2003. Dit bezoek van De Smeth bracht hem naar de Watermolen aan het Haageind en het Klein Kasteel, waar hij samen met Keunen en de historicus Ton Spamer door de familie Nooijen hartelijk ontvangen werd.
Het derde en laatste bezoek van De Smeth aan Deurne was op zaterdag 23 juni 2007. Daarbij werden door De Smeth, Spamer en Keunen de Protestantse Kerk, het Dinghuis en nu ook de ruimtes in de ruïne van het Groot Kasteel bezocht. Dit bezoek vond mede plaats naar aanleiding van de vernieuwing van het wapenschild op de Herenbank in de Protestantse Kerk, waaraan De Smeth had bijgedragen.
Daarna vonden nog bezoeken van Keunen en Spamer aan Schilde (België), de woonplaats van De Smeth, plaats, waar De Smeth en zijn vrouw hen ontvingen. Het contact tussen Keunen en De Smeth werd daarna sporadischer, maar bleef tot enkele jaren voor het overlijden van Jan de Smeth in 2017 bestaan.
Bronnen, noten en/of referenties
|