Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Ritmische vorm

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Walking Form voor DW.jpg
Het kunstwerk na oplevering in 1975. Foto archief Peter Hermans en Ita van der Ploeg, Puntagorda, La Palma, Canarias
Ritmische vorm - P.G. Hermans

Ritmische vorm[1] is een 2,5 meter hoog metaalplastiek dat sinds 1975 te vinden is op de hoek van de Antoon Coolenlaan en de Hogeweg.

Symbolische uitbeelding

Peter Hermans noemde zijn kunstwerk een abstract beeld. Hij plaatste vijf stalen elementen, die door een ingenieuze vlakverdeling (recht, haaks en diagonaal), een uitgekiende plaatsbepaling (rechthoekig en toch rond) en een vloeiende kleurenlijn (van paars naar donkerbruin) de voorbijganger een idee van „beweging" mee moest geven.

Gefascineerd als Peter Hermans was door de beweging had hij eerst het plan om het kunstwerk in de Peel te plaatsen te midden van het wuivende buntgras dat min of meer ook zijn inspiratiebron was geweest. Hij is daar van afgestapt omdat hij vond dat een kunstwerk niet in de natuur thuis hoorde. Om toch een contrast met de omgeving te krijgen had hij het toen graag in de Deurnese kasteeltuin gehad, maar daar wilde het Deurnese gemeentebestuur niet aan. Uiteindelijk werd gekozen voor de plaats bij toenmalige Vierspan, een plaats waar Peter Hermans zijn schepping toch ook uitstekend tot zijn recht vond komen.

Het kunstwerk kostte destijds 25.000 gulden.[2] Het is niet bekend wie de naam “Ritmische vorm” aan het kunstwerk gaf!

Opgedragen

Tijdens het plaatsen van het kunstwerk, op zaterdag 27 september 1975, werd de laatste groep van vijf Spaanse verzetsstrijders onder de Franco-dictatuur gefusilleerd. In vele landen, waaronder Nederland, werden die dag grootschalige protesten gehouden.

Voor Peter Hermans bleef het kunstwerk daardoor verbonden aan het lot van de vijf terechtgestelde Spanjaarden. Voor hem is de vallende (= dood) beweging (= leven) van de vijf elementen van het kunstwerk datgene wat hem sinds die zaterdag het meest bezig hield. Het was voor hem reden om het kunstwerk voor zichzelf aan de vijf Spaanse verzetsstrijders op te dragen.

Zie ook de lijst van Openbare kunst in Deurne.

Bronnen, noten en/of referenties
  • ”Raadsel opgelost”, Jan Traverse in rubriek: “Helmonds Dagboek” van het Helmonds Dagblad van 1 oktober 1975.
  • ”Helenavener draagt kunstwerk op aan Spaans verzet” in: “Dagblad voor Noord Limburg” van vrijdag 3 oktober 1975.

  1. In het archief van Peter Hermans en Ita van der Ploeg in Puntagorda, La Palma, Canarias is dit kunstwerk bekend onder de naam “Walking form”.
  2. Deurnenaar Peter van de Westerlo stortte het beton voor de voet.