Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Wilhelmus Mattheus Maria Cornelius van Deursen (1946)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Conny Velthoven (overleg | bijdragen) op 23 jun 2022 om 14:33
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelmus Mattheus Maria Cornelius van Deursen
Wil van Deursen.jpg
Wil van Deursen
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Mattheus Maria Cornelius van Deursen
Roepnaam Wil
Geboorteplaats Someren
Geboortedatum 12 september 1946
Partner(s) Maria Custers
Beroep(en) hygiënist

Wilhelmus Mattheus Maria Cornelius (Wil) van Deursen (1946) werkte bijna 40 jaar in de gezondheidszorg, eerst als verpleegkundige en van 1981 tot 2007 als hygiënist in het ziekenhuis in Helmond. Na de fusie tussen de ziekenhuizen in Helmond en Deurne werd ook zijn werkterrein uitgebreid richting Deurne.

Afkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Wil is een zoon van landbouwer Nicolaas van Deursen (Someren 1914-1977 Someren) en Maria Catharina Claessens (Nederweert 1914-2000 Someren). Hij is de oudste zoon uit een gezin van elf kinderen.

Opleiding en gezin[bewerken | brontekst bewerken]

Na de middelbare school volgde hij de opleiding tot verpleegkundige in het Sint-Lambertusziekenhuis te Helmond en later de opleiding voor Intensive Care in Tilburg. In 1973 keerde hij terug naar Helmond, werd leidinggevende op een chirurgische afdeling en enkele jaren later de afdeling Cardiologie. In 1981 maakte hij de overstap naar de ziekenhuishygiëne en begon aan de opleiding tot ziekenhuishygiënist.

In 1968 leerde hij Maria Custers kennen met wie hij in 1971 trouwde en in Tilburg ging wonen. Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren:

  1. Ludo
  2. Inge
  3. Bennie

De kinderen zijn allen getrouwd en Wil is de trotse opa van acht kleinkinderen. In 1975 besloot hij met zijn gezin te verhuizen naar Deurne.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Als een van de eerste ziekenhuishygiënisten in Nederland is hij een pionier te noemen op dit gebied. Hij heeft een systeem ontwikkeld om hygiëne en kwaliteit te combineren, het zogenaamde Hygiëne Kwaliteitsbeleid. Dit is gebaseerd op drie pijlers, te weten het handboek Hygiëne & Infectiepreventie, het Hygiëne Kwaliteitsplan en de Hygiëne Kwaliteits Medewerkers (HKM-er). De HKM-er is de contactpersoon die zorgt voor de communicatie tussen het personeel en de infectiecommissie.

Een groot aantal instellingen werkt inmiddels volgens dit systeem en vele anderen werken volgens een systeem dat hiervan is afgeleid. Ook buitenlandse instellingen hebben belangstelling getoond en in instellingen als bijvoorbeeld Zorgboog en Savant heeft hij dit systeem zelf ingevoerd. Daarnaast heeft Wil van Deursen in 1995 aan de basis gestaan van de oprichting van de opleiding Hygiëne Kwaliteits Medewerker aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven. Hij was er tot aan zijn pensionering ook docent.

Muziek en vrije tijd[bewerken | brontekst bewerken]

Op 52-jarige leeftijd trok hij de stoute schoenen aan en ging op muziekles bij Drumfanfare Peelland en speelde een paar jaar later saxofoon bij deze fanfare. In 2004 werd hij tevens bestuurslid en bekleedde deze functie bijna negen jaar. Binnen die tijd was hij zeven jaar lang bestuurssecretaris en secretaris van het taptoecomité van Indoortaptoe Deurne.

Een ander groot evenement was in die periode het 50-jarig bestaan van de drumfanfare, wat groots werd gevierd met een prachtig jubileumjaar. In 2013 stopte hij met zijn activiteiten bij de drumfanfare.

Om de geschiedenis van het jeugdwerk in Deurne definitief te kunnen vastleggen stelde hij namens de drumfanfare het boek De Erfenis van Frater Francino, een stuk Deurnese geschiedenis samen.

In zijn vrije tijd is Wil een actief lid van Heemkundekring H.N. Ouwerling.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de uitreiking van de onderscheiding op 10 oktober 2006.

Wil van Deursen werd dinsdag 10 oktober 2006 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn baanbrekend werk op het gebied van ziekenhuishygiëne en zijn verdiensten als hygiënist in het Elkerliek-ziekenhuis. Burgemeester Daandels van de gemeente Deurne Deurne speldde hem de versierselen op. Hij kreeg de onderscheiding in Conferentiecentrum West-Ende na afloop van een congres over ziekenhuishygiëne en kwaliteit in Theater Het Speelhuis. Het congres vond plaats ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de afdeling Ziekenhuishygiëne. De functie van ziekenhuishygiënist vervulde hij tot aan zijn pensionering op 3 oktober 2007.