Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
Ontginningsplan Vlierdenseweg (1874)
In 1874 werd voor het gebied tussen Vlierdenseweg, Berkenstraat en Sint Jozefstraat een eerste ontginningsplan opgesteld en uitgevoerd.
De gemeente Deurne was vanouds eigenaar van de heidegronden, ook van die in de latere Sint-Jozefparochie. In 1874 stelde zij een plan om op de gronden tussen de hiervoor genoemde wegen stapsgewijs in ontginning te brengen. Bij elk te bouwen (arbeiders)huisje was een stuk grond voorzien, dat de huurder als moestuin kon gebruiken. De te bouwen huizen waren enkele huizen of blokken van twee, vaak met gecementeerde gevels met schijnvoegen. De laatste voorbeelden hiervan zijn inmiddels verdwenen.
Tot de eerste fase van dit plan hoorden de adressen Vlierdenseweg 105-107, Beukenstraat 48a (op de huidige locatie van Berkenstraat 43-45 en 47-49), Berkenstraat 28, Berkenstraat 14a, Vlierdenseweg 79, Vlierdenseweg 29 en Sint Jozefstraat 6. Deze huizen werden enkele jaren tot enkele decennia door de gemeente verpacht, voordat ze werden verkocht. Uitzondering waren Berkenstraat 14a en Berkenstraat 28, die al als woeste grond ter ontginning werden verkocht aan twee broers Van Hout. Van de oorspronkelijke huisjes staat er geen enkele meer; het laatste was Vlierdenseweg 79, dat rond 2005/2006 werd afgebroken.
In een tweede ontginningsronde werden vóór februari 1882 in opdracht van de gemeente Deurne de percelen Berkenstraat 15 en Eikelstraat 14 ontginnen en van een huisje voorzien. Ook deze werden verhuurd en later verkocht.
Zowel de gemeente als particulieren lieten vervolgens aan en bij deze huisjes nieuw bouwen, zoals aan de bestaande huisjes Berkenstraat 15 en Vlierdenseweg 29.[1] In de periode erna groeide het lint vooral langs de Vlierdenseweg verder, onder meer met particuliere bouwplannen van Theodorus Bouwmans (1870-1919) en van Josephus Bertrams (1865-1942). Ook aan de Berkenstraat werd in beperkte mate verder gebouwd.
Pas met de ontwikkeling van de plannen van de Sint-Jozefparochie na de Eerste Wereldoorlog werd ook het achterliggende gebied rond Beukenstraat en Sint Jozefstraat geleidelijk verder ingevuld.
Bronnen, noten en/of referenties
|