Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Johannes Gerlachus Claessens (1747-1829)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Everard (overleg | bijdragen) op 10 mei 2022 om 07:49
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johannes Gerlachus Claessens
.
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Gerlachus Claessens
Roepnaam Pater Gerlachus
Geboorteplaats Boorsheim
Geboortedatum 12 januari 1747
Overl.plaats Weert
Overl.datum 25 maart 1829
Beroep(en) pater, docent, prior, proost

Johannes Gerlachus Claessens (1747-1829) was Norbertijn in de abdij van Averbode (België) en de laatste proost van het klooster Keizersbosch bij Neer en verbleef in die hoedanigheid enige jaren als vluchteling in Deurne.

Hij legde in de abdij op 24 mei 1767 zijn kloostergeloften af en bekleedde in de jaren daarna verschillende ambten. Op 8 oktober 1795 werd hij proost van het klooster van de Norbertinessen van Keysersbosch in Neer bij Roermond. In juli 1798 betrok hij met tien zusters in de Martinetstraat 32-34 het huis van de weduwe van de secretaris van Deurne A.A. van Noort en verhuisde later naar het leegstaande geboortehuis van Jan Floris Martinet in Deurne.
De proost had vooraf alles geregeld en ook het archief gered, dat in 1885 door Hendrik Ouwerling van Deurne naar het Rijksarchief te Maastricht is overgebracht.
Na zijn vertrek uit Deurne was hij een tijdje dienstdoend pastoor in Buggenum en in 1813 werd hij docent theologie in Weert. Na de Franse periode werd hij op 1 februari 1818 door de bisschop van Luik benoemd tot bisschoppelijk commissaris (dit is dienstdoend bisschop, zonder bisschopswijding) en pastoor te Weert. Daar overleed hij op 25 maart 1829.

Hij verzorgde de Nederlandse vertaling van de Historia Ecclesiastica Ductatis Geldriae van Knippenberg, een werk dat later de basis werd voor de geschiedschrijving van het bisdom Roermond door Jos Habets. Hij voorzag dit werk tevens van talrijke aantekeningen van het genoemde werk. Ook voegde hij gebeden en hymnen toe.

Zusters Norbertinessen in Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van de Norbertijn en Norbertinessen, die in Deurne hebben gewoond.