Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand. |
IJzeren kei
De ijzeren kei in de tuin van het heemhuis is een fraai voorbeeld van oerbankvorming rond de Peelrandbreuk.
Tijdens de aanleg van de riooloverstortplaats in de kasteeltuin in Deurne stootte men op ongeveer een meter diepte op een oerbank, een opeenhoping van ijzeroer ten gevolge van een ondoordringbare diepere leembank. Dergelijke oerbanken werden vroeger door de plaatselijke bevolking gedolven en gebruikt als grondstof bij ijzersmelterijen. In Asten was een middeleeuwse ijzersmelterij die waarschijnlijk gebruik maakte van deze oerbanken.
Dergelijke brokken oersteen werden ook gebruikt ter funderingen van grote gebouwen zoals kastelen en kerken. Ook een voorloper van onze huidige kerk van Deurne-centrum is gebouwd op dergelijke brokken oersteen, zoals bleek bij de aanleg van de centrale verwarming in 1932. In het parochiememoriaal lezen we:
- ...We moesten breken door de fundamenten van de oude kerk van 1350 ongeveer. Naderhand zijn we wederom op fundamenten ook van ijzersteen gestooten, Deze waren volgens Dr. Kalff van 's Hage de fundamenten van nog een andere kerk. Van buiten gemetselde ijzerbrokken, van binnen gevuld met ijzerstukken enz. Men sprak van ossenhuiden....
Ton Spamer besteedde onder de titel "Prachtige steen uit Haageind" in D'n Uytbeyndel aandacht aan deze steen en de ontstaansgeschiedenis van dergelijk gesteente.