Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Protestantse kerk Helenaveen

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Protestantse kerk
08.984.jpg
foto: collectie Beeldarchief heemkundekring H.N. Ouwerling
Locatie Soemeersingel, Helenaveen
Start bouw 1867
Monument status Rijksmonument

De Protestantse kerk Helenaveen werd op 3 november 1867 in gebruik genomen ten behoeve van de Hervormde inwoners van Helenaveen en voor de Peelwerkers die op dat moment turf staken, de Peel ontgonnen en kanalen groeven.


Middels een landelijke actie van enkele predikanten uit het gehele land werd een commissie gevormd met het doel een kerk te bouwen en een kerkelijke gemeente te stichten.
Onder leiding van ds. A. Rutgers van der Loeff uit Leiden werd dat een groot succes en werden beide doelen bereikt. In zijn predicatie legde dominee Rutgers van der Loeff het verband "tussen godsdienst en landontginning door de tekst Hebr. 6:7 Want de aarde die den regen menigmaal op haar komende, indrinkt, en bekwaam kruid voortbrengt voor degenen door welke zij ook gebouwd wordt, die ontvangt zegen van God. [1] In 1870 werd de zelfstandige Protestantse gemeente Helenaveen gesticht.
Tot het moment van de ingebruikneming van de kerk werden er diensten gehouden in huiselijke kring en in een barak. De dienst werd meestal geleid door een gezinshoofd en soms kwam dominee August Grashof uit Duitsland, in de jaren 1860 tot 1883. De eerste voorganger was ds. Edelhardus Bernardus Swalue (1839-1883). Hij stierf op 44-jarige leeftijd in 1883. De grafsteen in de voorgevel van de kerk, geplaatst op zijn honderdste sterfdag, herinnert nog steeds aan hem.
De kerk is van het type Waterstaatskerk, maar wijkt op diverse plaatsen af van de standaard en is daardoor uniek. Het interieur van de kerk is sober met gewelfd plafond. Dit zorgt voor een zeer goede akoestiek.
Het kerkgebouw is in de jaren 1969 en 1975 grondig verbouwd en heeft sinds de laatste verbouwing een nooduitgang en een vernieuwd “liturgisch centrum”. Rechts naast de kerk staat de zondagsschool en links de protestantse pastorie.

Na bijna honderd jaar zelfstandigheid bestond er behoefte aan meer samengaan met vooral Protestantse gemeente Deurne.

Helenaveen: Protestantse kerk met links de Protestantse pastorie Helenaveen en rechts de zondagsschool.
Foto: collectie Leo van Neerven.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. cd 150 jaar Helenaveen