Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Zuidwillemsvaart (krant)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 23 jun 2019 om 22:56
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Krantenkop van “De Zuidwillemsvaart”

“De Zuidwillemsvaart”, in de volksmond ook wel de Zuid genoemd, kwam voort uit een fusie tussen de twee Helmondse kranten Het Nieuws van de Week en De Zuid-Willemsvaart.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De “Helmondse Courant”, met jaargangen van 24 januari 1880 tot 16 oktober 1880 ging op in “Het nieuws van de week” met jaargangen vanaf 18 oktober 1880 tot 9 juli 1909. Daarnaast ontstond er in 1881 een tweede Helmondse krant onder de naam De Zuid-Willemsvaart. Op 9 juli 1909 werd het Nieuws van de Week door hoofdredacteur en grootaandeelhouder H.N. (Hendrik) Ouwerling]] ingelijfd en gingen de kranten samen verder onder de nieuwe naam De Zuidwillemsvaart.

De Zuidwillemsvaart[bewerken | brontekst bewerken]

De krant verscheen aanvankelijk alleen op woensdag en zaterdag. Nadeel daarvan was dat de grote kranten veel van het nieuws al verbreid hadden als De Zuidwillemsvaart verscheen. Na het ontstaan van de N.V Drukkerij Helmond in 1911, waar Ouwerling directielid werd, werd het mogelijk de krant drie maal per week te laten verschijnen. Op 26 maart 1921 was de krant klaar om een dagblad te worden.

Ouwerling[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste artikel van de hand van hoofdredacteur H.N. (Hendrik) Ouwerling sierde de voorpagina van de zieltogende krant op zaterdag 15 juli 1899. In het vroege voorjaar van 1922 kondigde Ouwerling zijn vertrek aan. Als hij na 22 jaar zijn pen neerlegt is “zijn krant” met achttienduizend abonnees een gevestigde macht geworden en heeft hij met zijn kritische geest, zijn durf en zijn journalistieke vrijmoedigheid de bakens in de regio Deurne-Helmond flink verzet. In een terugblik in De Zuidwillemsvaart van 25 november 1922 laat hij zijn lange journalistieke carrière de revue passeren en vervolgt hij zijn leven al gemeenteraadslid van de gemeente Deurne en Liessel.

Ondergang[bewerken | brontekst bewerken]

Na het vertrek van Ouwerling viel de krant terug in een rol met meer traditionele opvattingen met als uiteindelijk resultaat een in de Tweede Wereldoorlog fatale onderworpenheid aan de bezetter. De Zuidwillemsvaart zou nog tot 1944 als “zelfstandige” krant blijven voortbestaan, het moment dat het opging in De Aabode.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Uit doorgaans betrouwbare bron, de geschiedenis van het Eindhovens Dagblad, Cas van Houtert, een in 2003 verschenen uitgave van het Eindhovens Dagblad (tekst hoofdstuk over de auteur, Cas van Houtert).
Bronnen, noten en/of referenties