Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Martinus Cornelis van den Broek (1928-2013)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martien van den Broek
01.487.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus Cornelis van den Broek
Roepnaam Martien
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 1 augustus 1928
Overl.plaats Bakel
Overl.datum 7 augustus 2013
Partner(s) Wilhelmina (Mies) Gerarda Coopmans (1928-1987),
Beroep(en) Brandweercommandant
Martien (links) actief bij de brandweer. Foto: collectie Ton Hartjens
Onderscheiding van burgemeester Van Genabeek.
Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto: collectie Weekblad voor Deurne

Martinus Cornelis (Martien) van den Broek (1928-2013) kreeg in Deurne vooral bekendheid door zijn funcie als brandweercommandant van de vrijwillige brandweer in Deurne.


Afkomst en gezin

Martien was het tweede kind uit een gezin van vijf kinderen van Kees van den Broek, technisch ambtenaar bij de gemeente Deurne, en Martina Theodora van de Ven (1901-1988) en was gehuwd met Wilhelmina (Mies) Gerarda Coopmans (1928-1987), dochter van Josephus Hubertus Coopmans (1898-1962) en Hendrika Catharina van Goch (1898-1975).

Carrière

Martien begon als brandweercommandant op de luchtmachtbasis van Volkel. Vervolgens was hij drie jaar commandant in Heeze om in 1962 bij de vrijwillige brandweer in Deurne het stokje van zijn vader over te nemen die sinds 1932 het commando had gevoerd. Daarnaast verzorgde hij instructieavonden voor de Bedrijfsbrandweer van diverse Deurnese bedrijven.

Toen Martien vervolgens 31 jaar later, in 1993, zelf met pensioen ging, werd hij opgevolgd door zijn zoon Joost.

Oorlog

De 50 jarige herdenking van de bevrijding na de de Tweede Wereldoorlog vormden voor Martien van den Broek en Rob Smit de directe aanleiding voor het samenstellen van de documentaire De bevrijding van Deurne.

Maatschappelijke functies

Martien was maatschappelijk betrokken en op vele fronten actief. Zo was hij tot 2003 lid van de Stichting Oranjevereniging Deurne. Daarnaast was hij bestuurslid van de Koninklijke Harmonie Deurne, Drumfanfare Deurne, carnavalsvereniging De Peelstrekels, de Ambachtsschool , soos Asteffekan en het jeugdkamp Jeugdstad Deurne.

Na de oprichting van de Heilige Geestparochie werd eind 1965 begin 1966 een noodkerk geplaatst aan het Sint Willibrordusplantsoen. Na plaatsing van de ruwbouw coördineerde Martien de verdere afwerking en inrichting die, geheel belangeloos, verzorgd werd door parochiële aannemers en allerlei vaklieden en "doe het zelvers".

De technische opbouw van de groot opgezette 9D (streek)expositie die van 15 tot en met 23 september 1962 in de kasteeltuin werd gehouden kwam onder leiding van martien tot stand.

Onderscheidingen

Als waardering voor zijn vele verdiensten kreeg Martien

Overlijden en begrafenis

Martien bleef tot op hoge leeftijd fit. Door een val en de complicaties die daaruit voortvloeiden overleed hij op woensdag 7 augustus 2013 op 85-jarige leeftijd. De uitvaart vond plaats op maandag 12 augustus in de Sint-Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne.