Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Strijd om overzeese gebiedsdelen
Met de term Strijd om overzeese gebiedsdelen wordt gedoeld op militair conflict om Nederlands Indië (1946-1950) en de kwestie Nieuw-Guinea (1950-1962).
Kort na de Tweede Wereldoorlog ontstond de strijd om overzeese gebiedsdelen waar bijna 260 militairen uit de gemeente Deurne, ver van huis, bij betrokken raakten en waarbij zes Deurnenaren zijn gesneuveld / omgekomen.
De details van deze strijd zijn in tal van boeken belicht, dat gaan we in dit artikel niet overdoen. Doel van dit artikel is om alle Deurnese aspecten rondom die strijd hierin samen te kunnen vatten.
De vertrekkende en terugkerende soldaten, vaak “Oostgangers” of “Indiëgangers” genoemd, werden in die periode in de Land- en Tuinbouwbladen steevast aangekondigd. Vaak was er zelfs te lezen wie met welk troepentransportschip onderweg naar huis was. Ook de militairen die het Ereteken voor Orde en Vrede ontvingen werden er in gepubliceerd.
Om "onze jongens" tijdens hun strijd te kunnen steunen / informeren ontstond er destijds in een aantal kerkdorpen een "(Katholiek) Thuisfront" zoals bijvoorbeeld De Klaroen van Klotland.
Literatuur
- Boek Deze herinnering wil ik bewaren, Marcel Koolen, 2002