Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Parochiehuis Liessel
Het parochiehuis van Liessel, ook wel het patronaat of gemeenschapshuis genoemd, werd op tweede kerstdag 1933 ingezegend en in gebruik genomen.
Het parochiehuis werd gebouwd op de plek van de vroegere Sint-Hubertuskapel, die sinds 1851 als Willibrorduskerk in gebruik was. Het feit dat de grond daar nog altijd kerkelijk eigendom was, maakte dat dit de ideale plek voor een parochiehuis was.
Met de ingebruikname van het parochiehuis, waarvan de bouw in juli 1933 begonnen was, vonden verenigingsleven en de jeugdbeweging van Liessel een onderdak. Het gebouw was ontworpen door de Eindhovense architect C. de Bever en werd gebouwd door de Deurnese aannemer Sjef Coopmans. De totale bouwkosten bedroegen ruim 16.000 gulden.
Tijdens de mobilisatie 1939-1940 werd het gebouw gevorderd voor militaire doeleinden.
De in 1944 opgelopen oorlogsschade kon in korte tijd zodanig hersteld worden dat het gebouw van begin 1945 tot maart 1946 als noodkerk en noodpastorie ingericht kon worden.
Rond 1970 werden plannen gemaakt om tot een ruimere bestemming van het parochiehuis te geraken, waarvoor een ontkoppeling van parochiehuis en parochie, vooral om financiële redenen, wenselijk bleek.
In 1972 werd besloten om het parochiehuis aan de Mgr. Berkvensstraat 1 over te dragen aan een te vormen stichting. Uiteindelijk leidde dit tot de overdracht aan de Stichting Beheer Gemeenschapshuizen Deurne.
In 1975 werd met een ingrijpende verbouwing c.q. uitbreiding begonnen, waarna in mei 1976 het modern ingerichte en voor vele activiteiten geschikte "Gemeenschapshuis De Kastanje" geopend werd.
In het parochiehuis of patronaat werden vóór de komst van dokter Oomen naar Liessel ook de kinderen door de huisarts gevaccineerd.