Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Johannes Theodorus Klomp (1929-2014)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Klomp
Jan Klomp1.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Theodorus Klomp
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Vlierden
Geboortedatum 9 juli 1929
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 21 april 2014
Partner(s) Door van den Broek
Beroep(en) Melkventer

Johannes Theodorus (Jan) Klomp was als melkventer, ook wel melkboer genoemd, in de jaren vijftig van de 20e eeuw samen met zijn paard en melkwagen een bepalend onderdeel van het Deurnese straatbeeld.

Algemeen

Jan was een zoon en vierde kind uit een gezin van negen kinderen van Antonius (Toontje) Klomp (Lieshout 17 januari 1892 – Vlierden 29 januari 1967) en Maria Magdalena (Leen) van de Kimmenade (Vlierden 10 december 1894 – Vlierden 13 september 1979). Jan ging in Vlierden naar de lagere school en omdat hij boer wilde worden volgde hij daarna nog diverse landbouwcursussen.

Op 16 juli 1957 huwde hij met Door van den Broek uit Vlierden, dochter van Antonius (Toon) van Den Broek (Vlierden 4 september 1892 – Deurne 20 augustus 1974) en Maria Magdalena Josephina (Leen) Kuijpers (Mierlo 31 maart 1896 – 17 juli 1974). Uit dit huwelijk werden drie kinderen geboren: Toon, Peter en Marlène . Jan en Door kochten het huis aan de Helmondseweg 112 waar ze tot 1 mei 1998 zijn blijven wonen. Daarna zijn ze verhuisd naar Jules de Cortestraat in de wijk De Vennen.

Melkventer

Bestand:23.448.JPG
Jan Klomp met paard, melkwagen en een nog onbekende verkeersbrigadier. Foto ter beschikking gesteld door de familie Klomp

In 1955 trad Jan Klomp als melkventer bij de zuivelfabriek Sint Isidorus in dienst. Jan gaf zijn paard steeds op zachte toon commando’s om zijn melkwagen in beweging te zetten. De routes die hij volgde werden door de fabriek uitgezet. Bijna 17 jaar waren Jan en zijn paard een duo. ’s Morgens werd de melkwagen bij St. Isidorus geladen met melkproducten en daarna gingen ze samen op pad en bezorgde hij in de Sint-Jozefparochie en in het gebied dat lag tussen de Schutsboom en de Helmondseweg, huis aan huis melk en karnemelksepap uit een kan.

Hoofdrekenen

Jan kon heel goed hoofdrekenen. Vele Deurnenaren zagen met respect dat hij geen rekenmachientje nodig had om uit te rekenen wat er betaald moest worden. De modernisering sloeg ook in de melkindustrie toe. Op een zeker moment moest Jan zijn paard en wagen inruilen voor een “moderne electrowagen” en werd het assortiment uitgebreid. Uiteindelijk voelde het bestuur van "Sint Isidorus" zich genoodzaakt om met de verkoop aan huis te stoppen en startte de verkoop van melkproducten via haar nieuwe Zuivelwinkel Emkabee aan de Stationsstraat 88 in Deurne. De schaalgrootte van de productie bleek te klein om als zelfstandige zuivelfabriek voort te blijven bestaan en werd Sint Isidorus met ingang van 3 januari 1971 onderdeel van Campina en per 1 januari 1972 definitief gesloten. De melkventers van toen, waaronder Jan klomp, moesten op zoek naar een nieuwe broodwinning.

Voetbalvereniging SPV

Voetbal was een andere belangrijke factor in zijn leven. Jan was jarenlang lid van de voetbalvereniging SPV in Vlierden. Naast voetballen bij de veteranen regelde hij, samen met Jan van Driel en Jan van de Putten, de wedstrijden voor deze afdeling.