Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Draaibrug

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 13 jan 2014 om 21:40
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De voormalige ijzeren draaibrug, gebouwd in 1866, in de spoorweg nabij de grens Deurne-Horst, daar waar in 1885 Griendtsveen zou ontstaan

De voormalige ijzeren draaibrug in de spoorweg Venlo-Eindhoven “bij piket 131”[1] zo staat het in bestek nr. 206 van de “Staatsspoorwegen” van 20 september 1865 beschreven. De draaibrug werd, samen met een brug over de Zuid-willemsvaart in Helmond, op de 26e oktober 1865 aanbesteed.


Het betrof een plaatijzeren draaibrug gebouwd op de daarvoor gebouwde landhoofden en pijlers op de grensscheiding van de gemeente Deurne en Liessel met de gemeente Horst. De draaibrug bestond uit vier liggers, samengesteld van plaat-, hoek- en T ijzer, onderling door dwarsliggers en kruisschoren verbonden. De brug draaide op een gesmeed ijzeren spil die in een gegoten muts besloten was en die door twee plaatijzeren dwarsverbindingen aan de hoofdliggers verbonden was. De spil draaide in een gegoten ijzeren spilhouder die in het middelpunt met ankers bevestigd was.

De totale lengte in de as gemeten was 22.10 el, overspannende “ter wederzijde eene doorvaart van 7.00 el. De bovenkant van de spoorstaven lagen 33.61 el boven A.P. Conform de bestekvoorwaarden moest de “spilhouder met verankering der spil” van de brug op 1 maart 1866 gerealiseerd zijn terwijl met het stellen van de brug op 15 mei 1866 begonnen moest kunnen worden.

Het Kanaal van Deurne, dat op 80 meter oostwaarts van de provinciale grens ligt, werd van Helenaveen naar het Station Helenaveen doorgetrokken, waar een haven aangelegd werd. Met de bouw van de ijzeren draaibrug, in ‘t verlengde van de haven, anticipeerde men op een eventuele verdere verlenging van het Deurnes kanaal richting Venray. Deze verlenging is er echter nooit gekomen.

Op de Lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne is meer gedetailleerd te zien hoe de ijzeren draaibrug gesitueerd was ten opzichte van de andere objecten die langs de spoorlijn in de gemeente Deurne aanwezig waren.

Referenties
  1. Het bestek is hierin niet eenduidig de ene keer staat er piket 131 en elders wordt piket 231 genoemd.