Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Johannes Gerardus Petrus Hendricus van Ooij (1930-2005)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 11 jan 2014 om 16:32
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan van Ooij
Bestand:Ooij jan v 3.JPG
Persoonsinformatie
Volledige naam Johannes Gerardus Petrus Hendricu
Roepnaam Jan
Geboorteplaats Deurne-Zeilberg
Geboortedatum 12 december 1930
Overl.plaats Deurne-Zeilberg
Overl.datum 18 augustus 2005
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Anneke Seijkens]]
Beroep(en) ammanuensis, muzikant

Johannes Gerardus Petrus Hendricus van Ooij (Jan) van Ooij was amanuensis, muzikant, componist en heemkundige. Hij speelde onder meer in de volksmuziekgroep Moek.


Gezin

Jan van Ooij was het zevende kind uit een gezin van acht kinderen van de spoorwegarbeider Johannes van Ooij (1878-1950) en Wilhelmina van de Mortel (1887-1960), het geboortehuis van Jan was wachtpost 23 in de Zeilberg. Hij huwde op 23 april 1960 met Anneke Seijkens. Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren.

Jan van Ooij werkte als technisch onderwijsassistent op de scholengemeenschap voor havo-vwo Peellandcollege.

Muziek

Volksmuziekgroep Moek, juni 1977.
Foto: collectie Ton Hartjens
Bestand:16.918.JPG
Vader Johannes van Ooij

De muziek was zijn passie. Nationale betekenis verwierf hij in de jaren zestig door het componeren van de muziek en het schrijven van de tekst voor het Zeilbergs Volkslied.

De melodie van dit lied zou jaren later nog door tal van andere dorpsgemeenschappen in Nederland hergebruikt worden voor het schrijven van een eigen tekst. In enkele gevallen, als de bewerkers het als een eigen lied brachten, werd door Jan een rechtszaak aangespannen en gewonnen.

Sociale en culturele leven

Van Ooij was zeer betrokken bij het dorpsleven. Hij was lid van de Politieke groepering Gemeentebelangen en actief binnen de Harmonie Excelsior, het Missiethuisfront, toneelvereniging "Ons Vermaak / De Klotlanders", "[[Carnavalsvereniging De Pottenbakkers]", Hermenieke "Hendig Zat" en de redactie van het dorpsblad Het Kontakt. In 1964 schreef hij het openluchtspel "Schón Volluk" ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Sint-Willibrordusparochie van Zeilberg, dat zowel in 1964 als in 1989 werd opgevoerd. Hij deed tevens mee aan het zogenaamde "tonproate".

Van Ooij was verder vanaf de oprichting in 1978 actief binnen Heemkundekring H.N. Ouwerling te Deurne en bekleedde een bestuursfunctie. Bovendien legde hij een unieke collectie Zuidoost-Brabantse oude songteksten aan, een goed voorbeeld van het vastleggen van oral history. Deze werden gedeeltelijk vanaf 1983 gepubliceerd in het tijdschrift van de heemkundekring, D'n Uytbeyndel en gezongen door de volksmuziekgroep Moek.

Hij was Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Externe links