Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Gemeenschapshuis De Gouden Helm
Gemeenschapshuis De Gouden Helm in Helenaveen staat op de plaats waar vroeger de in 1899 gebouwde openbare school stond.
De voorganger van dit gebouw deed van 1899 tot 1914 dienst als openbare school. Na de verhuizing van de leerlingen naar de nieuwe school deed het dienst als parochiehuis. Na de Tweede Wereldoorlog werd het ingericht als noodkerk. In 1968 werd d'ouwe school afgebroken.
Het in 1968-1969 gebouwde gemeenschapshuis werd ontworpen door de Deurnese architect Theo van de Acker. De bouw werd gerealiseerd door de Helenaveense aannemersfirma gebroeders Klerks. De bouw en exploitatie werd begeleid door een stichtingsbestuur, bestaande uit zeven personen met pastoor P. Lips als voorzitter, C.G. de Feyter als secretaris, B. Stuiver als penningmeester en voorts als leden mevrouw M.A.J. Gerrits-van de Pas, mevrouw Th.J. Joosten-Janssen, J.Th. Joosten en G.C. Vermeulen.
Het gemeenschapshuis werd, op voorstel van Leo Kluijtmans, genoemd naar de Romeinse helm die in juni 1910 in Helenaveen gevonden werd.
De officiële opening van het gemeenschapshuis gebeurde op zaterdag 22 maart 1969 door de commissaris van de koningin, de heer C.N.M. Kortmann. Nog geen maand later werd het centrum onverwacht bezocht door Marga Klompé, de toenmalige minister van cultuur, recreatie en maatschappelijk werk.
Bij gelegenheid van het 125-jarige bestaan van Helenaveen werd hier in de zomer van 1978 de tentoonstelling Helenaveen toen gehouden. Deze werd geopend door burgemeester Van Genabeek en trok duizenden bezoekers.
De eerste beheerder was Louis van den Akker. Het tweede beheerdersechtpaar, Henk (zn. van Sjef) Koopmans woonde ook in de aan het gemeenschapshuis vastgebouwde woning. Op die plaats bevond zich voorheen het schoolafdak waar ooit de Tuinbouwvereniging begon met het gemechaniseerd sorteren van augurken. In 1988 werd deze woning na een slepend conflict door gemeente Deurne verkocht aan Kruisvereniging Helenaveen.
Op de zolderruimte is een permanente tentoonstelling ingericht over de historie en de natuur in en om Helenaveen en de Peel.
Externe link
Website Zolderexpositie 'De cultuur en natuur van Helenaveen'