Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Schoolhuis Vlierden (Kapelweg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 12 apr 2015 om 22:28 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Voor 1869 stond het '''schoolgebouw''' te '''Vlierden''' aan de huidige '''Kapelweg'''. Het oude schoolgebouw van Vlierden was verbonden met de schoolmees...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voor 1869 stond het schoolgebouw te Vlierden aan de huidige Kapelweg.


Het oude schoolgebouw van Vlierden was verbonden met de schoolmeesterswoning. Een brief van 20 november 1843 door districtscommissaris Wesselman aan Gedeputeerde Staten geeft een beeld van de toenmalige toestand waarin schoolmeesterswoning en schoolgebouw verkeerden. Meermalen heb ik bij het gemeentebestuur van Vlierden op de vertimmering en vernieuwing van de school en onderwijzerswoning aangedrongen, die zoo noodzakelijk geworden is, dat het geen verder uitstel kan lijden, alles is verrot en versleten en het heeft veel van een varkensstal.

Bij gebrek aan gemeentelijke financiën konden de noodzakelijke reparaties steeds niet worden uitgevoerd. In 1843 had de gemeente echter een financiële meevaller van netto zo'n 500 gulden door de verkoop van een groot aantal hectaren onontgonnen gronden. Maar de architect Van Galen begrootte de reparaties op 1277 gulden. Daarbij werd er op gerekend dat de Vlierdenaren zelf kosteloos de benodigde stenen, kalk en andere materialen zouden aanvoeren. Om de financiering toch rond te krijgen richtte Vlierden een verzoek aan de koning en aan de provincie om aanvullende fondsen beschikbaar te stellen.

Met deze reparaties konden de gebouwen nog ruim 25 jaar mee. In 1869 verhuisden de Vlierdense schoolleerlingen naar het nieuwe schoolgebouw aan het Schooteind.