Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u ons hier mailen
In verband met onderhoudswerkzaamheden is het niet mogelijk om op vrijdag 17 januari artikelen te wijzigen

Gildefeest Deurne 1976

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 14 jan 2015 om 13:54 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Op zaterdag 15 en zondag 16 mei 1976 werd in Deurne ter gelegenheid van de herdenking van het 50-jarig bestaan van Sint-Jorisgilde na de heroprichting in 1926 e...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op zaterdag 15 en zondag 16 mei 1976 werd in Deurne ter gelegenheid van de herdenking van het 50-jarig bestaan van Sint-Jorisgilde na de heroprichting in 1926 een (Vrij) Gildefeest gevierd.


Zaterdag

Het programma startte op zaterdagavond met een bijeenkomst van de vier Deurnese gilden bij Gildehuis Van Baars aan de Stationsstraat 113 en rondgang door het dorp met als eindpunt de feesttent in de kasteeltuin, gevolgd door een receptie in de feesttent.

Zondag

  • 9.30 uur: Gilde en genodigden vertrokken vanaf het Gildehuis naar de kerk van de Heilige Geestparochie aan het Sint Willibrordusplantsoen alwaar een H. Mis werd opgedragen. Tijdens deze Gildemis de aloude gildegebruiken: offeren van zilverwerk op de trom en draaien van het vaandel bij de consecratie.
  • 11. 00 uur Na de H. Mis werd voor de kerkdeur de Eed van Trouw aan de kerk en het geestelijk gezag afgelegd.
  • 11. 15 uur Koffietafel voor het jubilerende Gilde, genodigden en leden van Kring- en federatiebestuur in het Gildehuis.
  • 12. 30 uur Ontvangst van Koningen, Hoofdlieden en genodigden door het gemeentebestuur van Deurne in het gemeenschapshuis De Vierspan.
  • 13. 00 uur Opstellen van de Gilden in de Harmoniestraat, naast de Vierspan.
  • 13. 30 uur Afmars optocht: Harmoniestraat, Hogeweg, Martinetstraat, Markt, Visser, Kruisstraat, Haageind en Kasteeltuin.
  • 14. 00 uur Defilé van de Gilden voor de tribune, waarna opstellen voor de massale opmars olv. Kringkapitein W. Loomans. Hierna hernieuwing van de eed van trouw aan het wereldlijk gezag tijdens het spelen van het Wilhelmus, Welkomswoord door burgemeester Hoebens, dankwoord door de voorzitter van het organisatiecomité François Marie Joseph (Frans) Marsé (1919-2000) en de opening van de Vrije-Gildedag door de Kring-voorzitter A. Niessen.
  • 15. 00 uur Aanvang der wedstrijden. In het Gerardushuis in de Walsberg werd het gildezilver en de gildevanen ten toon gesteld. Na de keuring door de jury waren deze te bezichtigen.

Vervolg programma: De schietwedstrijden met geweer werden gehouden tegenover de kasteeltuin, achter het Klein Kasteel. De schietwedstrijden voor handboog werden gehouden achter Café Van Bakel tegenover het kermisterrein. De overige wedstrijden allen in de kasteeltuin. Om 19. 00 uur begon men met de prijsuitreiking. De gildedansen werden direct na de opmars voor de tribune uitgevoerd