Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Sint-Willibrorduskerk (Zeilberg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willibrorduskerk Zeilberg
12.776.jpg
Locatie Kerkplein 5, Zeilberg
Gebruik kerk, later fitnesscentrum
Start bouw 1914, 1933 uitgebreid.
Bouwkosten 68.560 gulden
Monument status Rijksmonument
Bouwpartners
Architect C. Franssen
Aannemer J. Rooijakkers
De kruisen liggen klaar om geplaatst te worden.
Namens De Klotlanders bood Antoon Vermeulen in 1990 de gerestaureerde torenhaan aan. Klik op het icoon voor meer informatie.
Foto's: collectie Herman van Diesen.


De Sint-Willibrorduskerk in Zeilberg is een neogotische kruisbasiliek, ontworpen door Caspar Franssen.


Diens zoon Joseph Franssen vergrootte in 1933 de kerk door delen van de zijbeuken te verbreden en te verhogen.[1]

De kerk werd samen met pastorie, Huize St. Willibrordus en school in 1914 gebouwd bij de oprichting van de parochie Zeilberg en verrees tussen de middeleeuwse gehuchten Zeilberg en Hanenberg. De kerk werd gewijd aan de heilige Willibrordus, ook de patroonheilige van de kerk aan de Markt in Deurne. Rond de kerk verrezen daarna een een aantal huizen die uitgroeiden tot de dorpskern.

De kruisen en torenhaan werden in 1990 opgeknapt. Op zaterdag 17 maart werden kruisen en haan weer op hun vertrouwde plaats teruggezet. De opknapbeurt kon worden uitgevoerd dankzij een schenking van toneelgezelschap De Klotlanders, dat bijna zesduizend gulden beschikbaar stelde, het bedrag dat het parochiebestuur tekort kwam om de kruisen te herstellen en opnieuw te behandelen. Het geld was afkomstig uit de opbrengst van het historische toneelspel Schon Volluk dat in juni 1989 zes keer werd opgevoerd bij de viering van het 75-jarig bestaan van de parochie Zeilberg. De totale renovatiekosten bedroegen circa veertienduizend gulden. Door constructie- en systeembouw Vereiken uit Helmond moesten ook meerdere door corrosie aangetaste onderdelen worden vervangen. De terugplaatsing gebeurde met medewerking van Haegens kraanbedrijf uit Rips en Meulendijks leidekkersbedrijf uit Helmond. Die middag werd om half vier werd de "nieuwe", met vierentwintig karaats goud vergulde, torenhaan door voorzitter Antoon Vermeulen van De Klotlanders overgedragen aan vice-voorzitter Boumans van het parochiebestuur.

Door de ontkerkelijking werd de parochie Zeilberg op 1 januari 2007 opgeheven en ging op in de fusieparochie. Het kerkgebouw verloor daarmee zijn functie. Ondanks alle inspanningen van de actiegroep Behoud Sint-Willibrorduskerk werd op zaterdagavond 9 en zondagmorgen 10 juli 2011, onder aanwezigheid van in totaal ongeveer 500 parochianen, in een tweetal afscheidsvieringen de Sint-Willibrorduskerk van Zeilberg aan de eredienst onttrokken.

Op zaterdag 2 april 2016 had er een "opheffingsuitverkoop" plaats in de Zeilbergse kerk. Voor vijftig euro per strekkende meter werden de massief eikenhouten kerkbanken verkocht, voornamelijk aan Zeilbergers die emotionele herinneringen hadden aan het interieur.

Cornelius- en Mariakapel

Met de restauratie van de Zeilbergse kerktoren en de herinrichting van het kerkgebouw tot fitness-accommodatie, werd in juli 2016 in de Zeilbergse kerk een Cornelius- en Mariakapelletje ingericht. Aan de kant van het kerkhof werd een nieuwe deur gemaakt. Het authentieke Corneliusbeeld kwam weer op zijn vertrouwde plaats te staan. In een nis werd ruimte gemaakt voor het Mariabeeld. Het altaar waarop het beeld staat is gemaakt van het altaar van het Zeilbergse klooster en van het plateau waarop het tabernakel stond. Een glazen pui schermt het kapelletje af van het sportcentrum.

De kerk staat op de rijksmonumentenlijst.

Voor foto's van exterieur en interieur van de Zeilbergse kerk zie ook Reliwiki.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het Maarschalkerweerdorgel in de Gerarduskerk van Walsberg is afkomstig uit de Sint-Willibrorduskerk van Zeilberg. Het werd aangekocht, gerestaureerd en uitgebreid door de firma Adama Scheurs. Het had vroeger zeven registers en het werd vergroot tot twaalf met dubbel klavier en vrij pedaal. Op zondag 2 augustus 1953 werd het officieel ingespeeld door de bekende organist en componist Albert de Klerk.