Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Sint-Henricusulo

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 9 feb 2015 om 17:06
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Gemeenteschool aan de Schoolstraat, later Henricus Ulo
Schooljaar 1925-1926, eerste lustrum. 1e rij zittend, vlnr: 6e Pierre van Bree, 9e Gerard Coopmans. 2e rij: Knielend: 5e Harrie Ketelaars, 8e Pieter Bekkers, 10e Frans Hendriks. Staand: frater Magnus, Louis Mennen, Frans van Berlo, Frans linden, Frans Ketelaars, nn, Han Verbakel, nn (Houdt bordt vast), Wim Lievenoogen, Wim van de Ven, nn, nn (Houdt bordt vast), Mies Hermans, nn, nn, nn, Jan Goossen, frater Salesius. Foto collectie Oudheidkamer
1934. Foto: collectie Harrie Jegerings
Bestand:16.435.jpg
Jongens Ulo aan de Bakelseweg.
Foto: collectie RHCe

In 1921 bestond het convent van fraters van Tilburg te Deurne uit 8 fraters. In dit jubileumjaar werd in de festiviteiten tevens opgenomen de opening van de Sint-Henricus Ulo die met 16 leerlingen in enkele klaslokalen van het schoolgebouw aan de Martinetstraat 15 van start ging.


In december 1920 begonnen op aandringen van burgemeester Van Beek de eerste gesprekken van pastoor Roes met de fraters van Tilburg over het oprichten van een ULO (Uitgebreid Lager Onderwijs)-school voor jongens in Deurne.

Exact 25 jaar na de komst van de fraters werd op 11 mei 1921 de Sint-Henricus Ulo geopend en ondergebracht in een van de ongebruikte lokalen van de openbare school in de Schoolstraat, later Martinetstraat genoemd. Frater Salesius was het eerste hoofd van de Sint-Henricus Ulo; hij nam alle vakken behalve Duits voor zijn rekening. De school telde in het eerste jaar 16 leerlingen en de eerste ingeschreven leerling was Theodorus Hermanus van Baars.

De naam van deze school was waarschijnlijk een hommage aan pastoor Hendrik Roes die de onderhandelingen met de Tilburgse fraters startte.

Tot 1936 was de Sint-Henricus Ulo in Deurne geen opleiding die met een diploma afgesloten werd, maar een voorbereiding op allerlei andere opleidingen zoals HBS, kweekschool, seminarie, of gewoon een school die men bezocht, omdat men nog te jong was om te gaan werken. In 1936 slaagden de eerste twee kandidaten voor het mulodiploma. Het waren Gerard Dekker (Molenstraat) en Leon de Clerck (Liesselseweg).

Op zaterdag 18 Mei 1946 werd, in het kader van de feestweek ter gelegenheid van het 50- jarig vestigingsjubilé van de fraters, een reunie van oud leerlingen gehouden. In de eerste 25 jaren van haar bestaan had de ULO aan circa 650 jongens onderwijs gegeven.

In 1964 verhuisde de school naar een nieuw onderkomen, ontworpen door architect Jos Deltrap, aan de Bakelseweg.

In september 1966 begonnen de organisatorische voorbereidingen op de Mammoetwet. Gestimuleerd door de inspecteur van het onderwijs kwamen de besturen van Sint-Henricus jongens Ulo en de Sint-Maria meisjes Ulo bij elkaar om een intensieve samenwerking voor te bereiden. Al in oktober van dat jaar besloten zij tot een fusie.

Het oude schoolgebouw werd in het najaar van 1964 afgebroken, nadat het nieuwe was opgeleverd. Wanneer het schoolgebouw aan de Bakelseweg werd afgebroken, is (nog) niet bekend.

Directeuren


Fraters die op deze Ulo-school voor de klas stonden:


Leken die op deze Ulo-school voor de klas stonden: