Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Wachtpost 28

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 17 jun 2014 om 18:08
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Koolen en Hanneke Weerts bij wachtpost 28. Foto ter beschikking gesteld door Sjoerd van Erp

Wachtpost 28 was een wachtpost aan de spoorweg Eindhoven-Venlo en bevond zich nabij de spoorwegovergang 558 aan de Biesdeel in de Rakt, niet ver van de plaats waar later het MOB-complex werd gevestigd.


Familie Koolen

In Wachtpost 28 en in het in 1904 daarnaast gebouwde nieuwe huis aan de Biesdeel 16 woonden de halfbroers Francis Koolen en Willem Koolen met hun gezinnen. Beiden waren bij 'het spoor' werkzaam, hun (stief)ouders kwamen al in 1877 in deze wachtpost wonen.
In de Zuidwillemsvaart van 16 april 1922 verscheen het volgende bericht:

Vlierden - Aanstaande Woensdag, 12 April herdenkt de Heer W. Coolen, spoorwachter aan wachtpost 28, zijn 25-jarigen aanstelling bij Staatsspoor. Wij feliciteeren hem met dit Jubilé en wenschen den trouwen beambte nog 25 jaar erbij om dan zijn gouden Jubilé te herdenken.

Wachtpost verliest functie

De krant "Peelbelang" meldde op 1 maart 1924:

Dinsdag 4 maart a.s. 's middags om 12 uur zullen de sluitboomen aan den spooroverweg in de Rakt alhier verwijderd en wachtpost 28 met de bewaking daarvan opgeheven worden. De borden welke daar ter plaatse worden aangebracht zullen dan voortaan de eenige waarschuwing voor het gevaar zijn en mag iedereen zich dus voortaan alvorens den overweg te passeeren wel goed overtuigen of rechts of links geen trein op komst is.

Op de Lijst van objecten aan de spoorweg in de gemeente Deurne is meer gedetailleerd te zien hoe wachtpost 28 gesitueerd was ten opzichte van de andere wachtposten en objecten die langs de spoorlijn in de gemeente Deurne aanwezig waren.

Willem Koolen en zijn gezin werden in 1923 overgeplaatst naar een wachterswoning in Waardenburg (Gld.), vervolgens Berkel-Enschot maar kwamen uiteindelijk terecht in Haaren (Nabij Oisterwijk). De wachterswoning in de Rakt werd daarna bewoond door ene familie Neervens[1]. Frans Koolen werd overgeplaatst naar een spoorwegovergang te Voorschoten (nabij Den Haag) .Hij weigerde echter en kreeg kort daarna een nieuwe standplaats toegewezen: een drukke spoorwegovergang nabij een kazerne te 's -Hertogenbosch. De familie Koolen heeft toen serieuze plannen gehad om naar Den Bosch te verhuizen. Het plan vond kort voor vertrek geen doorgang omdat Frans Koolen in 1924 werd afgekeurd (wegens kleurenblindheid). Frans Koolen ging met vroegpensioen en vertrok begin 1925 naar Deurne.

Situering

Bezig met het laden van de kaart...


Referenties
  1. "Herinneringen" - Th. Koolen, Deurne, 1989