Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Clarinetweg 26

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 29 jun 2013 om 06:27
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het "hutje aan de zee" aan de Clarinetweg 26. Links op de foto is de Sint-Willibrorduskerk van Zeilberg ook nog te zien. Foto: collectie Oudheidkamer
Plattegrondschets van het pand Hanenberg Z.184, na de omnummering Clarinetweg 26, in Deurne. Situatie: Sectie D, No 1401, schaal 1:100. De welwaterput is hier ook nog ingetekend. Schets is opgemaakt naar aanleiding van een woningonderzoek in de gemeente Deurne dd 28 april 1954. Kopie onderzoeksrapport ter beschikking gesteld door Zus Jacobs-Koppens

De woning op het adres Clarinetweg 26, voor de hernummering Hanenberg Z.184, stond in de directe nabijheid van de zand- en kiezelafgraving De Clarinet, de spoorlijn Eindhoven-Venlo en werd in de volksmond ook wel het “Hutje aan de zee” genoemd.


Algemeen

Het betrof een woning bestaande uit een woonkeuken met een bedstee, een slaapkamer, kelder, een kleine stal en een bergplaats waarin een ton als privaat stond opgesteld. Buiten zorgde een welwaterput voor de watervoorziening. Het pandje was opgemetseld uit baksteen met een rondhouten kapconstructie en eveneens rondhout als zolderbinten zonder vloer maar met leem tegen latjes als plafondafwerking. De dakbedekking bestond uit stro, er waren geen goten aangebracht. De buitenmuren waren van cement pleister voorzien. In de woonkeuken was een gemetselde schoorsteen aanwezig maar er was geen voorziening voor de afvoer van huishoudwater. Het is (nog) onbekend wanneer het pand precies gebouwd werd. Een topografische kaart uit 1920 is voor zover bekend de oudste kaart waarop het pand tussen de huidige adressen Clarinetweg 20 en Clarinetweg 30 staat afgebeeld. Een eerdere kaart uit 1911 geeft het pand niet weer. Toch lijkt het pand op basis van de uiterlijke kenmerken wel ouder dan 1911. Het is ook mogelijk dat de Clarinetweg ooit is hernummerd, en het pand dus wel op oudere kaarten staat.

Uit een rapportage van 28 april 1954 die opgemaakt werd na een woningonderzoek blijkt dat de “Algemene toestand” door ouderdom bouwvallig was geworden, de bedstee was niet meer in gebruik maar de “mate van zindelijkheid der bewoning” was goed. Op 10 januari 1955 bezocht de dienst van de Inspecteur van de Volksgezondheid het pand, bevestigde de bevindingen van het rapport waarna de hoofdingenieur-Directeur adviseerde de woning “Onbewoonbaar" te verklaren.

In 1933 werd het zwembad De Clarinet aangelegd. Zo’n dertig jaar later werd het zwembad uitgebreid met een strand en een zonnewei. Voor het "hutje aan de zee", op dat moment bewoond door de weduwe Mietje Scheepers-Strijbosch[1], was er toen geen plaats meer.

Chronologie

Bewoners van het "Hutje aan de zee" waren onder andere:

Het pand Clarinetweg 26 gezien vanuit een andere hoek. Foto: collectie Oudheidkamer
Referenties
  1. Op bidprentjes wordt de naam wisselend “Schepers” of “Scheepers” geschreven.