Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Klingerveld 2

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 26 jan 2014 om 09:50 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|380px|De Finse school was een houten prefab schoolgebouw dat na de [[Tweede Wereldoorlog, in het kader van de wederopbouw, in de Wal...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Finse school was een houten prefab schoolgebouw dat na de Tweede Wereldoorlog, in het kader van de wederopbouw, in de Walsberg aan de Finseweg gebouwd is
Foto: collectie gemeente Deurne

De Finse school was een houten prefab schoolgebouw dat na de Tweede Wereldoorlog, in het kader van de wederopbouw, in de Walsberg aan de Finseweg gebouwd is.


Het houten schoolgebouw in de Walsberg maakte deel uit van een groep van meer dan 100 houten schooltjes die de Nederlandse regering tijdens de wederopbouwperiode in Nederland beschikbaar stelde. Wegens gebrek aan materialen in eigen land werden de gebouwen in Finland geproduceerd, vandaar de benaming “Finse School”.

De gebouwen werden geproduceerd naar een ontwerp van gebroeders Laurentius, beide architect van de firma N.V. Panagro, maar was wel duidelijk gebaseerd op de typische Scandinavische houtbouw. Als kant en klare bouwpakketjes werden de scholen vervolgens per schip naar Nederland vervoerd.

In 1947 werd Marinus Cornelius van de Ven (1907-1998) als kapelaan benoemd in de oude parochie van Deurne met de opdracht een zelfstandige parochie Walsberg op te richten. Op 15 december 1947 werd hij geïnstalleerd als pastoor van de Sint-Gerardus Majellaparochie. Het kerkbestuur van de parochie werd tevens het schoolbestuur van de gemengde lagere school Roesbeek die gelegen was aan de Langstraat 152 in Walsberg.

Pastoor Van de Ven beijverde zich voor een parochieschool in de buurt van de Gerarduskerk. Tot dan toe gingen de kinderen die rond de Milhezerweg woonden naar de frater- of de zusterschool aan de Visser en de kinderen achter op de Langstraat gingen naar Roesbeek. Al deze leerlingen tezamen zouden een zes-klassige school kunnen bevolken. Pastoor Van de Ven ging met alle boeren praten. De meesten stemden er mee in, in het belang van de parochie, om Roesbeek op te heffen.

De gemeente Deurne slaagde er in om een van de 100 Finse scholen te bemachtigen. Het houten schoolgebouw paste goed in de bosrijke omgeving en bij de vele Oostenrijkse woningen die er stonden.

Het houten schoolgebouw werd op twee grote vrachtwagens aangevoerd, om de kosten te drukken verleenden de boeren hand- en spandiensten. Het grondwerk werd door hen gratis uitgevoerd en de firma Panagro zorgde voor de rest.

Vanaf 15 januari 1950 werd er in dit nieuwe schoolgebouw van de Gerardusschool les gegeven. In 1979 werd de Finse school gesloopt en vervangen door nieuwbouw

Literatuur