Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Leonardus Jacobus Teuwen (1914-1996)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 28 apr 2020 om 17:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leonardus Jacobus Teuwen
Persoonsinformatie
Volledige naam Leonardus Jacobus Teuwen
Roepnaam Leo
Geboorteplaats Swartbroek (Weert)
Geboortedatum 21 augustus 1914
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 21 oktober 1996
Partner(s) Antonia Catharina Beijers (1919-2013)
Beroep(en) landbouwer

Leonardus Jacobus (Leo) Teuwen (1914-1996) was landbouwer. Hij is geboren in Swartbroek, maar verhuisde toen hij drie jaar was met zijn ouders naar Vlierden.[1]


Leo Teuwen, oudste kind van Wilhelmus Hubertus (Willem) Teuwen (1881-1970) en Maria Catarina Staekenborg (1876-1950), woonde op de boerderij bij zijn ouders met zijn twee zussen. Hij nam, omdat hij de enige jongen was in het gezin, het bedrijf over toen zijn ouders stierven. In zijn jeugd ging hij naar de lagere school en daarna naar de landbouwschool. Hij was een goede leerling en ging met plezier naar school.

Hij trouwde op 18 oktober 1952 in Deurne met Antonia Catharina (Tonia) Beijers, (Lierop 24 oktober 1919 - Vlierden 3 januari 2013), dochter van Hubertus Beijers (1871-1950) en Francisca Bots (1880-1974).

Ze kregen zes kinderen, waarvan vijf meisjes en een jongen.

  1. Rina,
  2. Franka,
  3. Beppie,
  4. Wilma,
  5. Willie,
  6. Tonnie,

Zijn zoon Willie nam, toen Leo niet meer in staat was om te werken, het bedrijf van hem over. Leo rookte sigaren en dat had longkanker als gevolg. Hij stierf hij op 21 september 1996 in het ziekenhuis in Helmond.

Geloof en gewoonte

Zijn familie was streng katholiek. Men ging iedere zondag naar de kerk, soms ook nog door de week. In die tijd was dat heel normaal, en waren de regels ook veel strenger. Als je niet mee naar de kerk wilde, was dat een schande. Je moest luisteren naar je ouders en er werd veel minder getolereerd dan nu. Je moest mee helpen met het bedrijf, en dat deed je dan ook zonder te zeuren.

Hobby’s

Overdag werkte hij op de boerderij maar hij had ook hobby’s. Hij was lid van fanfare Wilhelmina in Vlierden, waar hij de bugel bespeelde. Hij deed dat met alle plezier en alle mensen in het dorp waardeerden het in die tijd ook dat de fanfare altijd rond trok door het dorp. Ook voetbalde hij bij de Vlierdense voetbalvereniging SPV, maar de fanfare stond toch wel bovenaan op zijn lijst.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de oorlog had Leo het niet zo slecht. Dat gold eigenlijk voor alle boeren. Ze konden het vlees, de groenten en de eieren van hun eigen bedrijf gebruiken. Er waren Engelse soldaten die tijdelijk bij hen onderdoken. Bij de familie Teuwen heeft men daar zelfs nog papieren van. Ze kregen ‘s avonds Engelse les van de soldaten.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Dit artikel werd binnen het kader van het project Sporen en tevens als opdracht Nederlands gestart door een leerling van het Peellandcollege, klas 4Ha, onder de titel Uit de oude doos: Leo Teuwen.