Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Antonius Wilhelmus van den Hurk (1928-2001)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 30 jun 2019 om 10:39
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius Wilhelmus van den Hurk
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Wilhelmus van den Hurk
Roepnaam Antoon
Geboorteplaats Helenaveen
Geboortedatum 4 april 1928
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 2 juni 2001
Partner(s) ongehuwd
Beroep(en) fabrieksarbeider
Bidprentje NBA

Antonius Wilhelmus (Antoon) van den Hurk (1928-2001) uit Helenaveen was een rekenwonder met een fotografisch geheugen en kreeg zelfs internationale bekendheid.


Antoon was het tweede kind uit het tweede huwelijk van tuinier Francis van den Hurk (1881-1960) met Anna Maria Gerarda van Heugten (1902-1974). Zijn vader was eerder gehuwd geweest met Gertrudis van Heugten (Meijel 1879-1918 Deurne).

In een tijdschrift van 1951, waarschijnlijk de Katholieke Illustratie, wordt uitgebreid verslag gedaan van een ontmoeting in een Helenaveens café van hem met een destijds beroemde Amsterdamse cijferkunstenaar, Pascal genaamd. Vermenigvuldigingen met getallen van minder dan tien cijfers bleken voor beide rekenwonders ongeveer even gemakkelijk en snel oplosbaar, met meer cijfers bleek Pascal toch duidelijk beter dan de Helenavener.

Het Helenaveens rekenwonder Antoon leverde ook voordeel op voor de tuinders uit dat dorp, voor hen berekende hij bij het gereedmaken van de bonenvelden moeiteloos hoeveel boonstokken ze nodig hadden.

Ook in enkele buitenlandse tijdschriften, zoals de Sunday Pictural en Life Magzine werd aandacht besteed aan de uitzonderlijke capaciteiten van Toon van den Hurk, die alleen maar de lagere school doorlopen had.

Hij was een groot voetballiefhebber en kon uitslagen van jaren tevoren moeiteloos opsommen. Hij was een fanatiek PSV-supporter. Kort voor zijn dood mocht hij van Willy van der Kuijlen een gesigneerd PSV-shirt ontvangen, waarmee hij zielsgelukkig was.

Ook als duivenmelker was hij vele jaren actief.

In 1971 won hij, samen met enkele anderen, de hoofdprijs in de toto. Omdat hij geen bericht had gekregen belde hij de organisatie op en vroeg hij of men zijn formulier eens wilde nakijken. Hij kon zich herinneren dat hij alle uitslagen goed had voorspeld. Hij bleek gelijk te hebben en hij werd ruim 12.000 gulden rijker.

Antoon van den Hurk werkte bij Philips in Eindhoven en later bij Vlisco in Helmond.

Dat Antoon van den Hurk niet op alle terreinen even getalenteerd was blijkt uit het feit dat hij op latere leeftijd het fietsen nog niet onder de knie had.