Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Beersdonk
De Beersdonk is de naam van een tweetal gehuchten tussen Vlierden en Brouwhuis.
De Beersdonk werd in het hertogelijk cijnsregister van 1340 vermeld als het goed ter Beersdonc en bestond lange tijd uit één cijnshoeve, waarvan de bewoners meestal van der Beersdonk heetten, wat later tot Verbeersdonk werd vervormd. Een nader onderscheid tussen de Voorste Beersdonk en Achterste Beersdonk werd toen nog niet gemaakt, wat doet vermoeden dat slechts één van beiden op dat moment al bestond. Zekerheid daarover hebben we echter niet. Op basis van een bezitsreconstructie mogen we aannemen, dat tenminste de Achterste Beersdonk al in de 14e eeuw bewoond was.
In 1632 werden voor het eerst de Grote en Kleine Beersdonk genoemd. Het gaat hier zeer waarschijnlijk respectievelijk om de boerderijen met de latere adressen Heitveldweg 9 en Heibergweg 5. Daarnaast ontwikkelde zich de Voorste Beersdonk, waarbij onduidelijk is of hier al in de late middeleeuwen een hoeve stond. We weten zeker dat er in 1736 op de Voorste Beersdonk twee boerderijen stonden. In 1792 stonden er negen huizen op de Beersdonk als totaal, waarvan twee of drie op de Voorste Beersdonk en derhalve zes of zeven op de Achterste Beersdonk.
De Achterste Beersdonk werd in 1933 parochieel bij Brouwhuis ingedeeld, terwijl de Voorste Beersdonk tot de parochie Vlierden bleef behoren. Op 1 januari 1968 kwam er ook een burgerlijke scheiding tot stand, toen de Achterste Beersdonk overging naar de gemeente Helmond en de Voorste Beersdonk tot Deurne bleef behoren.
Literatuur
- Henk Beijers en Pieter Koolen – Vlierdens Verleden 721-1926 (Deurne 1996) blz. 173-177
- Luuk Keunen - De Achterste Beersdonk" in D'n Uytbeyndel nr. 48 blz. 3-6