Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Sint-Willibrorduskerk (Zeilberg)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Theo V (overleg | bijdragen) op 10 mrt 2016 om 22:42
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
r.k. Heilige Willibrorduskerk
WillibrorduskerkZeilberg.jpg
Locatie Kerkplein 5, Zeilberg
Start bouw 1914, 1933 uitgebreid.
Bouwkosten 68.560 gulden
Monument status Rijksmonument
Bouwpartners
Architect C. Franssen
Aannemer J. Rooijakkers


De Sint-Willibrorduskerk in Zeilberg is een neogotische kruisbasiliek, ontworpen door Caspar Franssen. Diens zoon Joseph Franssen vergrootte in 1933 de kerk door delen van de zijbeuken te verbreden en te verhogen.[1]


De kerk werd samen met pastorie, Huize St. Willibrordus en school in 1914 gebouwd bij de oprichting van de parochie Zeilberg en verrees tussen de middeleeuwse gehuchten Zeilberg en Hanenberg. De kerk werd gewijd aan de heilige Willibrordus, ook de patroonheilige van de kerk aan de Markt in Deurne. Rond de kerk verrees daarna een kern, wat uitgroeide tot een dorp.

Na de bouw van de wijken Koolhof en Heiakker is het dorp Zeilberg aan Deurne vastgegroeid. Door de ontkerkelijking werd de parochie Zeilberg op 1 januari 2007 opgeheven ten gunste van de fusieparochie Parochie van de Heilige Willibrord.

Ondanks alle inspanningen van de actiegroep Behoud Sint-Willibrorduskerk werd op zaterdagavond 9 en zondagmorgen 10 juli 2011, onder aanwezigheid van in totaal ongeveer 500 parochianen, in een tweetal afscheidsvieringen de St. Willibrorduskerk van Zeilberg aan de eredienst onttrokken. De daaropvolgende tijd zal er een andere bestemming voor de kerk gezocht worden.

De kerk staat op de rijksmonumentenlijst.

Voor foto's van exterieur en interieur van de Zeilbergse kerk zie Reliwiki

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Het Maarschalkerweerdorgel in de Gerarduskerk van Walsberg is afkomstig uit de Sint-Willibrorduskerk van Zeilberg. Het werd aangekocht, gerestaureerd en uitgebreid door de firma Adama Scheurs. Het had vroeger 7 registers en het werd vergroot tot 12 met dubbel klavier en vrij pedaal. Op zondag 2 augustus 1953 werd het officieel ingespeeld door de bekende organist en componist Albert de Klerk.