Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Johanna van Heugten (1900-1970)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 19 feb 2015 om 16:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johanna van Heugten
Persoonsinformatie
Volledige naam Johanna van Heugten
Roepnaam Hanneke
Geboorteplaats Liessel
Geboortedatum 4 september 1900
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 5 februari 1970
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Antonius (Toon) Janssen (1909-1955)]]
Beroep(en) dienstbode, winkelierster
Bidprentje NBA

Johanna (Hanneke) van Heugten (1900-1970) was gehuwd met Toon Janssen en had een winkel in snoepwaren, land- en tuinbouwzaden, kruidenierswaren en dierenvoer.


Hanneke van Heugten was de middelste van drie kinderen uit het eerste huwelijk van veenbaas Henricus van Heugten (1862-1944) met Maria Catharina Janssen (1861-1904). Haar moeder overleed toen ze vier jaar oud was en haar vader hertrouwde in Asten met Catharina van Oosterhout bij wie hij ook nog kinderen kreeg.

Ze woonde met haar ouders in het patronaatsgebouw in Zeilberg toen ze Toon Janssen leerde kennen, die daar op zondag met de overige Zeilbergse jeugd vertier zocht. Door de week werkte ze als dienstbode bij onder meer pastoor Piggen, burgemeester Van Beek en de familie Kortooms. Nog voor haar trouwen verhuisde Hanneke met het gezin naar Asten. Daar startte ze met haar zus een brei- en wolwinkel.

Hanneke trouwde op 14 januari 1938 in Asten met Toon Janssen. Ze kregen twee kinderen: Mariet (1940) en Frans (1942).

Na de oorlog startte ze een winkelte in land- en tuinbouwzaden, dat allengs uitgroeide tot een snoepwinkeltje met kruidenierswaren, rookwaren, voedsel voor kleine huisdieren, poetsartikelen en depot van stomerij Palthe. Het gezin woonde na de oorlog achtereenvolgens op Wachtpost 20 aan het spoor, op de Schutsboom, in een noodwoning aan de Griendtsveenseweg, Visser C.94 en op de adressen Liesselseweg 12 en Martinetstraat 20.

Van het echtpaar Toons Janssen-Hanneke van Heugten is het graf op het oude r.-k. kerkhof van Deurne-centrum bewaard gebleven.

Meer bijzonderheden over de familie Janssen-Van Heugten zijn te vinden in het in 2009 verschenen boek De kinderen van Frans Janssen en Dien Custers. samengesteld door Frans de Bruijn en Frans Janssen.