Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Elkerliekziekenhuis: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(film Helleveeg toegevoegd)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 21: Regel 21:
In 1999 vestigde zich [[Apotheek Koolen-Motké]] op de benedenverdieping in de voormalige fysiotherapieruimte.
In 1999 vestigde zich [[Apotheek Koolen-Motké]] op de benedenverdieping in de voormalige fysiotherapieruimte.


In 2000 werden er in het Elkerliek ziekenhuis in Deurne  geen chirurgische ingrepen meer gedaan. De verhuizing van de operatiekamers naar Helmond kwam voor veel mensen als een teleurstelling. Toch vond directeur J. Blox van het Elkerliekziekenhuis Deurne/Helmond dat Deurne aan haar patiënten wel degelijk iets te bieden had. Hij zei dat afgelopen tijdens een bijeenkomst van de katholieke Bond van Ouderen (KBO) van de kring Peelland in gemeenschapshuis de Ruchte in Someren.
In 2000 werden er in het Elkerliek ziekenhuis in Deurne  geen chirurgische ingrepen meer gedaan. De verhuizing van de operatiekamers naar Helmond kwam voor veel mensen als een teleurstelling. Toch vond directeur J. Blox van het Elkerliek ziekenhuis Deurne/Helmond dat Deurne aan haar patiënten wel degelijk iets te bieden had. Hij zei dat afgelopen tijdens een bijeenkomst van de katholieke Bond van Ouderen (KBO) van de kring Peelland in gemeenschapshuis de Ruchte in Someren.
Hij merkte op dat het onmogelijk is om twee ziekenhuizen volledig open te houden. Daarom heeft de Elkerliek-directie volgens Blox het besluit moeten nemen om de operatiekamers in Deurne te sluiten.
Hij merkte op dat het onmogelijk is om twee ziekenhuizen volledig open te houden. Daarom heeft de Elkerliek-directie volgens Blox het besluit moeten nemen om de operatiekamers in Deurne te sluiten.



Versie van 30 jan 2016 18:40

Het Elkerliek ziekenhuis gezien vanaf de zuidzijde
en vanaf de noordzijde.
Ingang apotheek bij Elkerliek ziekenhuis 1999

Het Elkerliek-ziekenhuis is sinds 1990 de benaming van het in 1986 gefuseerde Helmondse Sint-Lambertusziekenhuis met Sint-Willibrordusziekenhuis in Deurne. Direct na de fusie was de naam Streekziekenhuis Helmond-Deurne.


Pas in de negentiger jaren van de 20e eeuw werden de klinische voorzieningen op de locatie Helmond geconcentreerd. In Deurne kwamen er voornamelijk poliklinieken. De vrijgekomen ruimte in het ziekenhuis in Deurne werd ingericht voor allerlei eerstelijns medische en paramedische dienstverleners.

Omdat de naam Streekziekenhuis Helmond-Deurne meer als een omschrijving werd aangevoeld dan als een echte naam, werd er in 1989 een prijsvraag uitgeschreven. De keuze viel op Elkerliek ziekenhuis.

Elkerliek betekent 'iedereen' ofwel 'alleman' en is afgeleid van "Elckerlijck", de naam van een Middeleeuws zinnespel. Elkerliek staat ook symbool voor een persoon die aandacht vraagt en aandacht geeft. Een nieuw logo werd ontworpen waarop 13 poppetjes staan waar er eentje van uitspringt.

In januari 1994 werd de hoofdingang van het ziekenhuis verplaatst van de noord- naar de zuidzijde. Daar werd ook een grote parkeerplaats aangelegd.

In 1997 besloten drie Deurnese huisartsen om intensief te gaan samenwerken en hun praktijkruimte met de naam de Poort in ziekenhuis onder te brengen.

Drs. J. Blox, directeur-beheer van het Elkerliek ziekenhuis, was erg ingenomen met deze huisartsenpraktijk. Het ziekenhuis in Deurne was volgens hem een ambulant centrum. In het Elkerliekziekenhuis waren al de praktijken gevestigd van onder andere een verloskundige, een huidtherapeut en een logopediste.

In 1999 vestigde zich Apotheek Koolen-Motké op de benedenverdieping in de voormalige fysiotherapieruimte.

In 2000 werden er in het Elkerliek ziekenhuis in Deurne geen chirurgische ingrepen meer gedaan. De verhuizing van de operatiekamers naar Helmond kwam voor veel mensen als een teleurstelling. Toch vond directeur J. Blox van het Elkerliek ziekenhuis Deurne/Helmond dat Deurne aan haar patiënten wel degelijk iets te bieden had. Hij zei dat afgelopen tijdens een bijeenkomst van de katholieke Bond van Ouderen (KBO) van de kring Peelland in gemeenschapshuis de Ruchte in Someren. Hij merkte op dat het onmogelijk is om twee ziekenhuizen volledig open te houden. Daarom heeft de Elkerliek-directie volgens Blox het besluit moeten nemen om de operatiekamers in Deurne te sluiten.

Ondanks het feit dat Blox geen garantie af kon geven over het voortbestaan van het Elkerliek in Deurne, deed hij de toezegging zich met een maximale inspanningsverplichting in te willen zetten om het poliklinisch gebeuren te behouden.

In het jubileumjaar 2002 organiseerde het Elkerliek ziekenhuis een reünie.

In 2003 verhuisde de PAAZ (psychiatrische afdeling) voor twee jaar naar Deurne. De verhuizing hield verband met de bouw van een nieuw Regionaal Gezondheidscentrum op het ziekenhuisterrein in Helmond. Het ziekenhuis sloot niet uit dat de beide etages na twee jaar zullen worden verhuurd aan derden. Daarbij werd gedacht aan instanties als de Zorgboog.

In 2007 werden op de locatie Deurne twee nieuwe operatiekamers in gebruik worden genomen.

In 2008 werd er weer begonnen met dagopname voor gynaecologie /verloskunde, heelkunde en orthopedie. Bij elkaar waren dat er 2.616. Er werden 2.592 kleine operaties uitgevoerd.

In 2009 bouwde het ziekenhuis in Deurne een nieuwe polikliniek voor de plastisch chirurgen. Het dialysecentrum verhuisde van een tijdelijke huisvesting naar de vijfde verdieping en werd uitgebreid waardoor wekelijks dertig patiënten kunnen worden behandeld.

In januari 2010 kreeg de locatie Deurne de beschikking over een eigen MRI-toestel.

In 2015 werd bekend gemaakt dat het Deurnese Elkerliek ziekenhuis als decor dient voor de Nederlandse speelfilm Helleveeg. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Geldropse schrijver A. F. Th. van der Heijden.

Acteurs als Benja Bruijning en Robert de Hoog speelden woensdag 17 juni op het parkeerterrein van het ziekenhuis en ook draaiden zij een scène in een kamer van het hospitaal onder leiding van regisseur André van Duuren. Het ziekenhuispersoneel kreeg geen figurantenrollen toebedeeld.


Externe link

Bronnen, noten en/of referenties