Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Deurne-centrum: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:18.840.jpg|450px|thumb|Luchtfoto van het centrum van Deurne vlnr [[Kerkstraat]], [[Molenstraat]], [[Martinetstraat]], [[Stationsstraat]], [[Helmondseweg]] en de [[Visser]]]]
[[Bestand:18.840.jpg|450px|thumb|Luchtfoto van het verstedelijkende dorp / centrum van Deurne, tussen 1973 en 1985. Vlnr [[Kerkstraat]], [[Molenstraat]], [[Martinetstraat]], [[Stationsstraat]], [[Helmondseweg]] en de [[Visser]].]]
Met '''Deurne-Centrum''' werd in het verleden bedoeld het geheel van straten rondom de [[Markt]].
Onder '''Deurne-Centrum''' wordt de kern van het dorp [[Deurne]] bedoeld.


Vanaf de Late Middeleeuwen, toen zich een bebouwingsconcentratie van ambachtslieden, kleine boeren en herbergiers rond de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint-Willibrorduskerk]] vormde, sprake men over ''het dorp''. Dit betrof dan in de eerste plaats de omgeving van de [[Markt]] met de huidige [[Kerkstraat]], [[Molenstraat]], [[Martinetstraat]], [[Visser]] en [[Helmondseweg]]. Later zou ook de [[Stationsstraat]] daarbij komen, toen hier in de 19e en vroege 20e eeuw steeds meer bebouwing kwam.


Door intensieve bebouwing werd de wijk steeds uitgebreider en er kwam zelfs een centrumring, bestaande uit de [[Europastraat]], [[Dunantweg]], [[Houtenhoekweg]], [[Heuvelstraat]], [[Lagekerk]] en [[Hogeweg]].
In de tweede helft van de 20e eeuw veranderde de positie van de dorpskern. Waar eerder sprake was van een dorp met een aantal gehuchten, veranderde dit door grootschalige nieuwbouwprojecten. Het dorp was niet langer alleen de zojuist besproken omgeving van de Markt, maar van een centrum met wijken. Door de verstedelijking van de dorpskern werd onder dit gebied ook eens steeds groter gebied verstaan. Er kwam zelfs een centrumring, bestaande uit de [[Europastraat]], [[Dunantweg]], [[Houtenhoekweg]], [[Heuvelstraat]], [[Lagekerk]] en [[Hogeweg]].


Daardoor ontwikkelde zich het planologische begrip ''Deurne-Centrum'', alhoewel er door de autochtone bevolking nog altijd gesproken werd over ''het dúrrep'' en niet over ''het centrum''. Gaandeweg is het tweede begrip het eerste in meer of mindere mate gaan vervangen.


[[categorie:wijk in Deurne]]
[[categorie:wijk in Deurne]]

Versie van 5 okt 2015 07:55

Luchtfoto van het verstedelijkende dorp / centrum van Deurne, tussen 1973 en 1985. Vlnr Kerkstraat, Molenstraat, Martinetstraat, Stationsstraat, Helmondseweg en de Visser.

Onder Deurne-Centrum wordt de kern van het dorp Deurne bedoeld.

Vanaf de Late Middeleeuwen, toen zich een bebouwingsconcentratie van ambachtslieden, kleine boeren en herbergiers rond de Sint-Willibrorduskerk vormde, sprake men over het dorp. Dit betrof dan in de eerste plaats de omgeving van de Markt met de huidige Kerkstraat, Molenstraat, Martinetstraat, Visser en Helmondseweg. Later zou ook de Stationsstraat daarbij komen, toen hier in de 19e en vroege 20e eeuw steeds meer bebouwing kwam.

In de tweede helft van de 20e eeuw veranderde de positie van de dorpskern. Waar eerder sprake was van een dorp met een aantal gehuchten, veranderde dit door grootschalige nieuwbouwprojecten. Het dorp was niet langer alleen de zojuist besproken omgeving van de Markt, maar van een centrum met wijken. Door de verstedelijking van de dorpskern werd onder dit gebied ook eens steeds groter gebied verstaan. Er kwam zelfs een centrumring, bestaande uit de Europastraat, Dunantweg, Houtenhoekweg, Heuvelstraat, Lagekerk en Hogeweg.

Daardoor ontwikkelde zich het planologische begrip Deurne-Centrum, alhoewel er door de autochtone bevolking nog altijd gesproken werd over het dúrrep en niet over het centrum. Gaandeweg is het tweede begrip het eerste in meer of mindere mate gaan vervangen.