Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis
Vanaf 1 januari 2025 wordt dat Iedere eerste maandagochtend en derde woensdagochtend van de maand.

Pastoor Roespark: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[bestand:Past. Roes.jpg|thumb|right|200px|Het borstbeeld van [[pastoor Roes]] in het pastoor Roespark. Foto Liesbeth van Veghel]]
[[bestand:Past. Roes.jpg|thumb|right|200px|Het borstbeeld van [[pastoor Roes]] in het pastoor Roespark. Foto Liesbeth van Veghel]]
Het (nieuwe) '''Pastoor Roespark''' is gesitueerd in het gebied tussen de [[Kerkstraat]], [[Visser]] en [[Kruisstraat]] en is genoemd naar [[Hendrik Roes|pastoor Roes]].
Het (nieuwe) '''pastoor Roespark''' is gesitueerd in het gebied tussen de [[Kerkstraat]], [[Visser]] en [[Kruisstraat]] en is genoemd naar [[Hendrik Roes|pastoor Roes]].




Regel 10: Regel 10:


==Borstbeeld==
==Borstbeeld==
Het bronzen [[borstbeeld van pastoor Roes|borstbeeld]] van de naamgever van het park is gemaakt door de kunstenaar A. Termote. Het beeld is bij de onthulling op 4 oktober 1951 door [[Johannes Petrus van Dinter|pastoor Van Dinter]] aan de [[gemeente Deurne]] overgedragen. Voordat het beeld in dit park terechtkwam stond het eerst aan het [[pastoor Roesplein]] (later [[Stationsplein]]) en vervolgens aan de [[Lagekerk]].
Het [[pastoor Roes-monument]], de naamgever van het park, is gemaakt door beeldhouwer A. Termote. Na diverse omzwervingen is het monument "in afgeslankte vorm" op deze plaats terechtgekomen.  


==Hardstenen==
==Hardstenen==

Versie van 21 feb 2015 12:52

Het borstbeeld van pastoor Roes in het pastoor Roespark. Foto Liesbeth van Veghel

Het (nieuwe) pastoor Roespark is gesitueerd in het gebied tussen de Kerkstraat, Visser en Kruisstraat en is genoemd naar pastoor Roes.


Inrichting & opening

Het pastoor Roespark werd ontworpen door de landschapsarchitect N. Speller. Het park werd op zondagmiddag 8 juni 1997 officieel door burgemeester Smeets geopend door middel van het in werking stellen van de waterpartij.

Waterpartij

De waterpartij in het pastoor Roespark vormt het opvallende centrum van dit park en is een kunstwerk dat ontworpen is door de Vlierdense beeldende kunstenaar Joep Coppens.

Borstbeeld

Het pastoor Roes-monument, de naamgever van het park, is gemaakt door beeldhouwer A. Termote. Na diverse omzwervingen is het monument "in afgeslankte vorm" op deze plaats terechtgekomen.

Hardstenen

Gezien vanaf de Kerkstraat ligt het voorste deel van het park op de inmiddels voor begraving gesloten begraafplaats bij de Sint-Willibrorduskerk. In overleg met de nabestaanden zijn honderden graven geruimd of verplaatst. De twee aanwezige natuurstenen elementen in dit deel van het park zullen blijven herinneren aan de vroegere functie.

Externe link