Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Paters Augustijnen tijdelijk in Sancta Maria: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 5: Regel 5:
Toen te Eindhoven de gebouwen der Augustijnen werden vrijgegeven verlieten de paters Deurne weer. Het gelukte [[pastoor Witlox]] om pater Ivo (Jan) Kruijver in Deurne te houden en nam zijn intrek in de [[Pastorie aan de Kerkstraat|pastorie]] aan de [[Kerkstraat]].
Toen te Eindhoven de gebouwen der Augustijnen werden vrijgegeven verlieten de paters Deurne weer. Het gelukte [[pastoor Witlox]] om pater Ivo (Jan) Kruijver in Deurne te houden en nam zijn intrek in de [[Pastorie aan de Kerkstraat|pastorie]] aan de [[Kerkstraat]].


Op het moment dat pastoor Witlox Deurne verliet, verliet ook pater Ivo (Jan) Kruijver, na ruim twee en een half jaar, Deurne om zijn werkzaam priesterleven In Kuilenburg voort te zetten als promotor der Derde Orde van zijn congregatie en tevens als hoofdredacteur van het „Maandschrift voor Christelijke gezinnen en Missiebode der paters Augustijnen".
Op het moment dat pastoor Witlox Deurne verliet, verliet ook pater Ivo (Jan) Kruijver, na ruim tweeënhalf jaar, Deurne om zijn werkzaam priesterleven in Culemborg voort te zetten als promotor van de Derde Orde van zijn congregatie en tevens als hoofdredacteur van het ''Maandschrift voor Christelijke gezinnen en Missiebode der paters Augustijnen''.


Pater Klaphake volgde hem als assistent op.  Na ruim zes maanden in het pastorale team van [[Johannes Petrus van Dinter (1901-1967)|pastoor Van Dinter]] gewerkt te hebben vertrok hij op 16 Augustus 1946 weer. Vanaf dat moment was er geen assistent meer in de oude parochie werkzaam.
Pater Klaphake volgde hem als assistent op.  Na ruim zes maanden in het pastorale team van [[Johannes Petrus van Dinter (1901-1967)|pastoor Van Dinter]] gewerkt te hebben vertrok hij op 16 augustus 1946. Vanaf dat moment was er geen assistent meer in de oude parochie werkzaam.


==Bron==
{{Appendix|2=
*Krant [[Het Licht]]  29 december 1945 1e jrg. nr 50
*Krant [[Het Licht]]  29 december 1945 1e jrg. nr 50
*Parochiememoriaal
*Parochiememoriaal
----
{{references}}
}}
[[Categorie:voortgezet onderwijs]]
[[Categorie:voortgezet onderwijs]]
[[categorie:onderwijs in Deurne]]
[[categorie:onderwijs in Deurne]]

Huidige versie van 8 okt 2017 om 12:45

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in 1942 het klooster Mariënhage en het Gymnasium Augustinianum van de paters Augustijnen in Eindhoven door de Duitsers gevorderd. De lessen werden toen elders gegeven. Ook de internen moesten ergens anders heen, eerst in Eindhoven, maar tenslotte werd in het voormalige klooster Sancta Maria in de Visser in Deurne een nood-gymnasium ingericht.

De paters Augustijnen arriveerden op 1 september 1943 in Deurne om er hun beste krachten te gaan geven aan dit nood-gymnasium. Onder hen pater Ivo (Jan) Kruijver (5 april 1914 – 19 december 1973) die tevens, met toestemming van de bisschop, wegens gebrek aan priesters, als assistent in de Sint-Willibrordusparochie ging deelnemen aan het werk der zielzorg in de parochie. Voor de krant Het Licht verzorgde hij enige tijd de rubriek „Gedachten voor de Zondag".

Toen te Eindhoven de gebouwen der Augustijnen werden vrijgegeven verlieten de paters Deurne weer. Het gelukte pastoor Witlox om pater Ivo (Jan) Kruijver in Deurne te houden en nam zijn intrek in de pastorie aan de Kerkstraat.

Op het moment dat pastoor Witlox Deurne verliet, verliet ook pater Ivo (Jan) Kruijver, na ruim tweeënhalf jaar, Deurne om zijn werkzaam priesterleven in Culemborg voort te zetten als promotor van de Derde Orde van zijn congregatie en tevens als hoofdredacteur van het Maandschrift voor Christelijke gezinnen en Missiebode der paters Augustijnen.

Pater Klaphake volgde hem als assistent op. Na ruim zes maanden in het pastorale team van pastoor Van Dinter gewerkt te hebben vertrok hij op 16 augustus 1946. Vanaf dat moment was er geen assistent meer in de oude parochie werkzaam.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Krant Het Licht 29 december 1945 1e jrg. nr 50
  • Parochiememoriaal