Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Liederentafel De Potdeksel: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Liederentafel Deurne.JPG|thumb|right|400px|Een sfeermoment bij een van de liederentafels in Deurne. Foto ter beschikking gesteld door de familie Strijbosch]]
[[Bestand:Liederentafel Deurne.JPG|thumb|400px|Een sfeermoment bij een van de liederentafels in Deurne.<br><small>Foto familie Strijbosch</small>]]
De '''Liederentafel''', die iedere derde donderdag van de maand (September tot en met April) in [[ De Potdeksel]] in [[Deurne]] wordt gehouden kent zijn oorsprong in een feestje van studenten Engels uit Deurne. Die studenten zongen liedjes maar die eindigden meestal met la la la la.  
De '''Liederentafel''', die van 1996 tot december 2017 op iedere derde donderdag van de maand in de maanden september tot en met april in [[ De Potdeksel]] in [[Deurne]] werd gehouden, kent zijn oorsprong in een feestje van studenten Engels uit Deurne. Die studenten zongen liedjes maar die eindigden meestal met la la la la.  


==Algemeen==
In Beek en Donk bestond de liederentafel al enkele jaren. Nadat [[Annie]] en [[Willie Strijbosch]], samen met een paar vrienden, enkele keren aan deze liederentafel hadden meegedaan werd er een werkgroep gevormd die bestond uit de accordeonist [[Toon Manders]], [[Door klomp]], [[Jose Berkers]] en Annie en Willie Strijbosch.


Er werd een bundel samengesteld en een geschikte locatie gezocht. [[Wim van de Munckhof]] bleek de geschikte gastheer. Op 22 januari 1996 werd de eerste liederentafel gehouden. 
In Beek en Donk bestond de liederentafel al enkele jaren. Nadat Annie en Willie Strijbosch, samen met een paar vrienden, enkele keren aan deze liederentafel hadden meegedaan werd er een werkgroep gevormd die bestond uit de accordeonist Toon Manders, Door Klomp, Jose Berkers en Annie en Willie Strijbosch.
De presentatie was in handen van Jose Berkers en Willie Strijbosch. Na drie maanden nam [[Ruud Hartog]] het van Jose Berkers over. Op de bijeenkomsten worden liederen gezongen uit vervlogen tijden, meestal met muzikale ondersteuning.


==Belangstelling==
Er werd een bundel samengesteld en een geschikte locatie gezocht. [[Wilhelmus Aloijsius van den Munckhof (1933-2016)|Wim van den Munckhof]] bleek de geschikte gastheer. Op 18 januari 1996 werd de eerste liederentafel gehouden. 
De eerste liederentafel werd al meteen redelijk bezocht, het aantal bezoekers groeide gestaag tot ooit wel over de honderd. Op 12 november 2008 werd Shantykoor [[De klotvaarders]] opgericht en dat ging ten koste van het aantal bezoekers van de Liederentafel maar anno 2011 zijn er nog altijd rond de vijftig deelnemers die elke maand weer een hele gezellige groep zingende mensen vormen.
De presentatie was in handen van Jose Berkers en Willie Strijbosch. Na drie maanden nam Ruud Hartog het van Jose Berkers over. Op de bijeenkomsten worden liederen gezongen uit vervlogen tijden, meestal met muzikale ondersteuning.


In 2008 maakte Richard van Gestel van Videoclub Deurne een nieuwsfilm over de liederentafel.
De eerste liederentafel werd al meteen redelijk bezocht, het aantal bezoekers groeide gestaag tot ooit wel over de honderd. Op 12 november 2008 werd [[shantykoor De Klotvaarders]] opgericht en dat ging ten koste van het aantal bezoekers van de liederentafel maar in 2011 waren er nog altijd rond de vijftig deelnemers die maandelijks een gezellige groep zingende mensen vormen.
 
Vanaf 2018 is [[cultuurcentrum Martien van Doorne]] de thuishaven van de liederentafel.
 
De vroegste vermelding van een ''liederentafel'' in Deurne is van 1887. In dat jaar zong [[liederentafel Zangersvreugde]] in het café van [[Andries Wouters (1833-1895)|Andries Wouters]].
*In april 2019 besloten de organisatoren om te stoppen met deze activiteit. Nadat ze verplicht verhuisd waren naar het Cultuurcentrum liep de toeloop zo terug dat het niet zinvol bleek om hiermee door te gaan.
In 2008 maakte Richard van Gestel van [[Videoclub Deurne]] een docufilm over de liederentafel.


<center>{{#widget:YouTube|id=2jYLtHd5_kU}}</center>
<center>{{#widget:YouTube|id=2jYLtHd5_kU}}</center>
{{Appendix|2=
* Archief familie Strijbosch
----
{{references}}
}}


De vroegste vermelding van een ''liederentafel'' in Deurne is van 1887. In dat jaar zong de liederentafel [[Zangersvreugde]] in het café van [[Andries Wouters]].
==Bron==
Archief familie Strijbosch


[[categorie:zangvereniging]]
[[categorie:zangvereniging]]

Huidige versie van 13 apr 2019 om 11:00

Een sfeermoment bij een van de liederentafels in Deurne.
Foto familie Strijbosch

De Liederentafel, die van 1996 tot december 2017 op iedere derde donderdag van de maand in de maanden september tot en met april in De Potdeksel in Deurne werd gehouden, kent zijn oorsprong in een feestje van studenten Engels uit Deurne. Die studenten zongen liedjes maar die eindigden meestal met la la la la.


In Beek en Donk bestond de liederentafel al enkele jaren. Nadat Annie en Willie Strijbosch, samen met een paar vrienden, enkele keren aan deze liederentafel hadden meegedaan werd er een werkgroep gevormd die bestond uit de accordeonist Toon Manders, Door Klomp, Jose Berkers en Annie en Willie Strijbosch.

Er werd een bundel samengesteld en een geschikte locatie gezocht. Wim van den Munckhof bleek de geschikte gastheer. Op 18 januari 1996 werd de eerste liederentafel gehouden. De presentatie was in handen van Jose Berkers en Willie Strijbosch. Na drie maanden nam Ruud Hartog het van Jose Berkers over. Op de bijeenkomsten worden liederen gezongen uit vervlogen tijden, meestal met muzikale ondersteuning.

De eerste liederentafel werd al meteen redelijk bezocht, het aantal bezoekers groeide gestaag tot ooit wel over de honderd. Op 12 november 2008 werd shantykoor De Klotvaarders opgericht en dat ging ten koste van het aantal bezoekers van de liederentafel maar in 2011 waren er nog altijd rond de vijftig deelnemers die maandelijks een gezellige groep zingende mensen vormen.

Vanaf 2018 is cultuurcentrum Martien van Doorne de thuishaven van de liederentafel.

De vroegste vermelding van een liederentafel in Deurne is van 1887. In dat jaar zong liederentafel Zangersvreugde in het café van Andries Wouters.

  • In april 2019 besloten de organisatoren om te stoppen met deze activiteit. Nadat ze verplicht verhuisd waren naar het Cultuurcentrum liep de toeloop zo terug dat het niet zinvol bleek om hiermee door te gaan.

In 2008 maakte Richard van Gestel van Videoclub Deurne een docufilm over de liederentafel.

Bronnen, noten en/of referenties
  • Archief familie Strijbosch