Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Herinneringen rond de bevrijding van Deurne: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Herinneringen rond de bevrijding van Deurne''' was een tentoonstelling in het [[Heemhuis]] van [[heemkundekring H.N. Ouwerling]] die door de Werkgroep [[Tentoonstellingen]] werd georganiseerd.
'''Herinneringen rond de bevrijding van Deurne''' was een tentoonstelling in het [[Heemhuis]] van [[heemkundekring H.N. Ouwerling]] die door de werkgroep [[Tentoonstellingen]] werd georganiseerd.




Regel 16: Regel 16:
{{#widget:YouTube|id= Efmt2x1QRuE}}
{{#widget:YouTube|id= Efmt2x1QRuE}}


[[categorie:Tentoonstelling]]
[[categorie:tentoonstelling van de heemkundekring]]
[[categorie:vliegtuigongeluk]]

Huidige versie van 7 apr 2023 om 19:56

Herinneringen rond de bevrijding van Deurne was een tentoonstelling in het Heemhuis van heemkundekring H.N. Ouwerling die door de werkgroep Tentoonstellingen werd georganiseerd.


Zondag 12 juli 2009 opende de negentigjarige Arie Crommentuijn uit Helenaveen de tentoonstelling van Heemkundekring H.N. Ouwerling in het heemhuis aan de Stationsstraat 73 in Deurne. Hij was een van de in de Tweede Wereldoorlog bij de kerkrazzia in Helenaveen door de Duitsers gevangen genomen inwoners. Over zijn ervaringen vertelde hij tijdens de opening.

De bezoekers kregen aan de hand van foto’s, verhalen, dagboeken en persoonlijke herinneringen een overzicht van wat er zich in die tijd in Deurne afspeelde.

De vreugde van de bevrijding in Deurne werd tijdens deze tentoonstelling ook uitgebreid in beeld gebracht. Verschillende inwoners in de gemeente Deurne stelden fotomateriaal beschikbaar zoals ook het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Het tijdschrift D'n Uytbeyndel van de heemkundekring, wijdde dit keer helemaal aan het onderwerp "Herinneringen rond de bevrijding van Deurne" Het eerste artikel bevatte een gedeelte van het dagboek van Gerrit Knijnenburg. Het verhaal begint op 2 september 1944. Het tweede verhaal heeft betrekking op het vliegtuigmonumentje aan de Astense Aa tussen Vlierden en Liessel. In april 1944 stortte daar een Britse bommenwerper van het type Lancaster neer. Tijdens de openingstijden van het heemhuis was het boekje verkrijgbaar voor 3,50 euro.

Herdenking 2009[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 was er een herdenking, waarbij een Engelse Lancaster alle monumenten in Nederland, waaronder het monument bij de Berken, aandeed. Zie onderstaand filmpje van Theo Coelen.